Autor: Triin Tabur • 5. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TAI: uudis nälgivates koolilastest on liialdatud ja eksitav

Nädalavahetusel nii Eesti kui välisriikide meedias levinud uudis nälga kannatavatest koolilastest on liialdatud ning uuringutulemust on refereeringute käigus esialgsest oluliselt erinevalt tõlgendatud.

Tervise Arengu Instituut ei ole kunagi uurinud õpilaste näljaprobleemi. ”Uuring, kust see küsimus pärineb, on 2009/2010. õppeaastal läbi viidud rahvusvaheline kooliõpilaste tervisekäitumise uuring, kus osales 40 riiki,” selgitas uuringu eestipoolne koordinaator Katrin Aasvee. “Erinevate tervisekäitumist ja lapse tausta puudutavate küsimuste kõrval oli uuringus ka küsimus “Mõned lapsed lähevad kooli või magama tühja kõhuga, sest neil ei ole kodus piisavalt süüa. Kui sageli juhtub seda Sinuga?” ning lastele anti vastamiseks neli vastusevarianti: “alati”, “sageli”, “mõnikord”, “mitte kunagi”.”

Uuringus osalenud 11-, 13- ja 15-aastastest koolilastest vastas 84,3% “mitte kunagi”, 13,4% “mõnikord”, 1,5% “sageli” ja 0,7% ”alati”. “Selle alusel ei saa me öelda kui palju on meil lapsi, kes on otseselt näljas. ”Mõnikord” tähendab, et see võis juhtuda ka vaid korra-kaks, kuid miks see juhtus, sellele uuring vastust ei anna,” lausus Aasvee. “Tähendust võivad omada vastusevariandid “sageli” ja “alati”, nii oli vastanud meie poolt küsitletud 4224 õpilastest 92.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099