Käivitub Euroopa esimene kliiniline uuring embrüonaalsete tüvirakkudega

Londoni Moorfields Eye' haigla arstidele on
antud roheline tuli, viimaks läbi Euroopa esimest kliinilist uuringut inimese
embrüonaalsete tüvirakkudega, vahendab ERRi
teadusuudised.

Meditsiiniekspertidel on plaanis süstida 12 Stargardti makulaarse düstroofiaga patsiendi silmadesse inimese embrüonaalsetest tüvirakkudest kasvatatud võrkkesta pigmentepiteeli rakke, et testida nende ohutust ja sobivust reetina rakkude asendamisel.

Kliiniline uuring viiakse läbi koostöös USA biotehnoloogia firmaga Advanced Cell Technology (ACT), kes on juba alustanud patsientide ravimisega Californias.

Stargardti tõve näol on tegemist haigusega, mis kujuneb välja lapseeas, põhjustades progressiivset nägemise langust kuni täieliku pimeduseni. Düstroofiat iseloomustab just tsentraalse nägemise järk-järguline kadumine, jättes alles ainult perifeerse.

Embrüonaalsed tüvirakud on keha nn superrakud, olles võimelised arenema ükskõik millise koe rakutüübiks. Selline pluripotentsus eristab embrüonaalseid tüvirakke hilisemas arengus esinevatest multipotentsetest tüvirakkudest, mis suudavad moodustada vaid piiratud valiku rakutüüpe.

Embrüonaalsete tüvirakkude kasutamist piiravad aga eetilised probleemid. Pooldajate hinnangul võivad need rakud potentsiaalset abi tuua mitte ainult pimedaks jäämise vastu, vaid ka näiteks südamehaiguste ja vähiravis. Embrüonaalsete tüvirakkude kasutamise vastased rõhutavad aga fakti, et protseduur algab inimembrüo ehk elu hävitamisega.

Antud kliinilises uuringus kasutatav tüvirakuliin loodi USAs mitmeid aastaid tagasi, kasutades ainult mõnest rakust koosnevat annetatud embrüot. Kui protseduur osutub ohutuks, kasutatakse suuremat tüvirakkude arvu, et kontrollida selle ravivõtte efektiivsust.

Moorfields Eye' haigla professori James Bainbridge’i sõnul on reaalne võimalus, et erinevate nägemishäirete raviks võib tulevikus kasutada võrkkestarakkude siirdamist.

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.