Einberg: insuliinipumba peaks saama iga diabeeti põdev laps

Laste diabeet on kasvav probleem Euroopas
ja kogu maailmas, Eesti haigekassa aga hüvitab insuliinipumba maksumuse vaid
vähestele lastele, rääkis endokrinoloog Ülle Einberg ERRi vahendusel.

Eestis on diabeedi all kannatavaid lapsi üle 700. Haigekassa hüvitab küll alla nelja-aastastele lastele insuliinipumba hankimise, kuid kuni 18-aastastele hüvitatakse see vaid juhul, kui nad on juba kolm korda diabeedi ebastabiilse kulu tõttu haiglaravi vajanud, rääkis doktor Ülle Einberg ETV saates "Terevisioon".

"Käesolevaks hetkeks on juba esitatud muidugi uued ettepanekud, et kaasajastada seda kompenseerimise süsteemi. Ja mis on veel väga suur probleem - et kõige uuemat kaasaja pumpa seni Eesti haigekassa veel ei kompenseeri," kõneles Einberg pidades silmas insuliinipumpa, mis töötab koos püsiva glükoosimõõtjaga.

"Lapsed peaksid saama hakkama nii, et nad ei pea kogu aeg oma veresuhkrut mõõtma näpu otsast, vaid ikkagi oleks võimalus reaalajas vaadata, mis on nende veresuhkru tase," rääkis arst.

Einbergi sõnul töötab kaasaegne insuliinipump nagu kunstlik kõhunääre, kuigi diabeetiku enda osalus on küllalt suur. Selline insuliinipump maksab üle 2000 euro, ilma püsimõõtjata pump aga umbes 1500 eurot. Pump peab vastu vähemalt viis-kuus aastat.

"Lahendus on see, et kui arstid ikkagi näevad, et suhkruhaigus ei ole hea kulgemisega, et me ei ole saavutanud oma ravi eesmärki, siis loomulikult on näidustatud insuliinipump. Me tahame ju, et diabeetikul ei tekiks tüsistusi. Ja ma ei räägi üksi väikelastest, kellel tehniliselt ei ole võimalik süstida väga väikesi annuseid - see on praktiliselt võimatu," ütles Einberg ning lisas, et ta loodab, et järsku jõuab Eesti riik selleni järgmisel aastal

Einbergi sõnul on seoses selle probleemiga arstidele hea koostööpartner olnud Eesti Televisioon saatega "Jõulutunnel", sest praegu on insuliinipumpasid saadud põhiliselt heategevuse kaudu.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.