Toitumine mõjutab suuresti sperma kvaliteeti

Rasestumise ebaõnnestumisega seotud
probleemid vaevavad tänapäeval päris paljusid paare, kellest õnneks väga paljud
saavad toetust viljatusravist, vahendas ERR
Teadusuudised.

Nii mõnegi paari puhul aga ei tundu ka viimasest suurt abi olevat. Nüüd on Brasiilia teadlased avastanud, et hästi töötav sperm on nn hästi toidetud sperm. Nimelt oleneb in vitro viljastamise õnnestumine ka sellest, mida meesoost partner sööb (ja joob!) viljatusravi jooksul.

Varasemad uurimused on seostanud naise liigset kõhnust või ülekaalulisust ning joomist ja suitsetamist rasestumisega seotud probleemidega. Siiamaani polnud aga väga selge, kui palju mõjutavad mehe elustiil ja harjumused viljatusravi efektiivsust.

Uuest uurimusest selgub, et kõige viljastumis-sõbralikum dieet sisaldab palju puu- ja teravilju ning võimalikult vähe punast liha, alkoholi ja kohvi. Ekspertide hinnangul on see uurimus selgeks tõestuseks, et viljatusravi korral ei tasu tähelepanu pöörata ainult naise võimalikult tervislikele eluviisidele, vaid rõhutada ka mehe suurt rolli protsessis.

Uurimuses osales 250 meest koos oma partneriga, kes ühes ravikeskuses said viljatusravi nimega spermatosoidi intratsütoplasmaatiline injektsioon (ICSI).

Vabatahtlike meeste käest küsiti infot nende toitumisharjumuste (kui sageli nad tarbisid nt juurvilju, ube, teraviljatooteid, liha, kala jne) ning alkoholitarbimise ja suitsetamise kohta. Samuti andsid kõik mehed spermaproovi, et analüüsida spermide kontsentratsiooni ja seemnevedeliku kvaliteeti.

Ligi kolmveerandil katses osalenud meeste naistest oli õnnestunud rasestuda viljatusravi lõpuks ning neli naist kümnest suutis seda teha juba uurimuse jooksul. Võrreldes naiste rasestumise kiirust ja meeste toitumisharjumusi, näitasid kõige kesisemaid tulemusi need mehed, kel oli kalduvus napsutada ja ebatervislikult toituda.

Analüüsist selgus, et meeste ülekaalulisus ja alkoholitarbimine on seotud madalama spermide kontsentratsiooni ja motoorikaga (kui hästi spermid „ujuvad"). Ka suitsetamise puhul ilmnes negatiivne mõju motoorikale. Samuti seostati nii alkoholi kui kohvi väiksema viljastumise tõenäosusega. Punase liha rohke tarbimine vähendas embrüo implantatsiooni sagedust ning seega ka üldist rasestumise tõenäosust.

Teisalt aga seostus rohkema teravilja tarbimisega suurem seemnerakkude kontsentratsioon ja parem motoorika ning puuviljade söömine suutis tõsta spermide kiirust ja nn reipust.

Uurimus kinnitab fakti, et teatud vitamiinid, mineraalid ja aminohapped aitavad parandada seemnevedeliku kvaliteeti samal ajal, kui liigne alkohol ja mõned töödeldud lihas sisalduvad hormoonid kahjustavad spermat.

Seetõttu on viljatusravi läbides oluline jälgida nii mees- kui naispartneri toitumisharjumusi ja elustiili, et ravi oleks võimalikult kiire ja efektiivne.

Vaata veel: Your sperm are what you eat, study suggests (Reuters)

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.