Kork: kas keegi teab, palju arste alles on?

Arstide liidu president aastast 2012 Andres
Kork ütles, et arstide lahkumise peatamine on olulisim ülesanne.

Ta tõi novembri viimasel päeval toimunud Meditsiiniuudiste konverentsil Meditsiin 2012 oma ettekandes numbreid, mis näitasid, kui palju noorarste Eestimaalt lahkunud on.

2010. aastal lõpetas residentuuri 81 eriarsti, pensioniikka jõudis umbes 120 arsti. Arsti põhiõppe lõpetanud eestimaalasi oli tänavu 107. Neist jätkas residentuuris 73. Seega kolmandik selleaastastest Eestist pärit lõpetajatest ei jätkanud õpinguid kodumaal, resümeeris Kork.

Arstide lahkumise peamised põhjused on palk, järjest kasvav töökoormus ja ajakirjanduse võimendatud negatiivne suhtumine. Järjest rohkem löövad käega ja lahkuvad ka vanemaealised arstid, jätkas Kork. Välismaal võib töötada tuhat või enam Eesti arsti ja sama palju õdesid.

“Me ei tea seda, kui palju arste veel Eestis töötab,” lausus ta. “Toon teile näiteid, kuidas tegelikkus toimib. Näiteks Rootsis täiskoormusega töötav perearst omab nimistut Eestis ja töötab siin aastas ühe nädala. Kolmandat aastat Soomes töötav uroloog on endiselt siinsest haiglast palgata puhkusel. Soomes töötav günekoloog teeb Eestis ühe valve kuus. Psühhiaater töötab ühe nädala Eestis, kaks Soomes ja siis puhkab ühe nädala.”

Korgi sõnul on oluline ka palk. Arsti miinimumtunnitasu on 7,16 eurot.

“Arstid sooviksid saada aastal 2012 miinimumpalka, mille ostujõud oleks sama kui oli 2008. aastal, s.o 8,6 eurot tunnis,” rääkis Kork. Haiglate liidu juht Urmas Sule teatas aga tema sõnul seepeale Postimehes, et tervishoiutöötajate nõudmised on nii suured, et neid pole võimalik kuidagi täita.

Kork pareeris, et nii Soomes kui ka Rootsis on haiglajuhi palk ca 1,2 arsti keskmist põhipalka. “Pärnu Haigla juhi Sule aastatasu 2010. aastal oli 48 790 eurot ehk 24,2 eurot tunnis. Seda arvestades oleks Pärnu arsti õiglane palk 20,1 eurot tunnis. Miks see nii ei ole? Arstid küsivad vaid 8,6 eurot ja sedagi on haiglate liidu presidendi arvates liiga palju,” leidis Kork konverentsil.

Loe pikemalt 6. detsembri Meditsiiniuudistest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.