Mida surijad elatud elus enim kahetsevad?

Aastaid koju surema saadetud
patsientide eest hoolitsenud naine jagab viit enim levinud kahetsust, mida
patsiendid avaldasid. Kuigi inimesed, nende elud ja emotsioonid on erinevad,
ühendasid pea kõiki sarnased kahetsused, kirjutab Õhtuleht.

1. Soovin, et mul jätkunuks julgust jääda iseendale kindlaks ja mitte elada teiste tahte kohaselt.

Hooldeõe sõnul nimetasid seda kahetsust pea kõik patsiendid. Kui inimesed saavad aru, et nende eluküünal on kustumas, suudavad nad selgemalt oma elule tagasi vaadata. Nii on ka kergem näha, millised unistused on täitunud, millised mitte. Enamik inimesi polnud täitnud isegi pooli oma unistustest.

Elu jooksul on oluline täita vähemalt mingi osa unistusi. Hetkel, mil sinu tervis halveneb, võib olla juba liiga hilja.

2. Soovin, et poleks nii palju töötanud.

Antud kahetsus eristus selgesti just meespatsientide seas, kes ei näinud oma lapsi üles kasvamas või tundnud piisavalt partneri lähedust, kuna pidid tööd tegema. Kuna tegu oli vanema generatsiooni inimestega, ei olnud see kahetsus naiste seas sagedane.

Elukorralduse ja -stiili lihtsustamisel tuleks otsuseid teha eelkõige teadlikult: võimalik, et sul pole vaja kõike seda, mille nimel rabad ja eraelus kaotad.

3. Soovin, et julenuks rohkem emotsioone näidata.

Paljud inimesed suruvad oma tegelikud emotsioonid alla, kartes näiteks kellegi halvakspanu. Seetõttu rahuldutakse kesiste tulemustega ja ei saada kellekski, kes olla tahetakse. On ka inimesi, kellel tekib kibestumuse tõttu mõni haigus.

Me ei saa kontrollida teiste reaktsioone, kuid kui asju ausalt ajada, võib see suhte viia hoopis uuele tasandile. Ja kui sinu arvamusega ikka ei lepita, saad ühe ebaterve suhte seljatada. Võidad sellest nii või teisiti.

4. Soovin, et suhelnuks rohkem sõpradega.

Sageli ei osata sõprade väärtust hinnata enne, kui ollakse juba kõrges eas või raskelt haige. Inimeste endi elu lööb pea kohal niivõrd kokku, et unustatakse sõbrasuhted. Paljud patsiendid kahetsesid, et ei pühendanud sõpradele piisavalt aega, mida nad väärisid.

Kiire elustiili tõttu võib sõpradele vähe aega jääda. Kuigi nii mõnedki väärtustavad just raha, ei mõisteta, et sõprussuhted on need, mis tõeliselt väärtuslikud. Elu lõpuks taandub kõik armastusele ja sõpradele.

5. Soovin, et lubanuksin endal olla õnnelikum.

Paljud patsientidest ei taibanud enne surma, et õnn on valik. Takerduti juba juurdunud (suhte- ja) käitumismustritesse, rahulduti sellega, mis juba on, olgu see nii õnnetu kui tahes. Hirm muutuste ees sundis neid teesklema ja valetama iseendale. Sisimas sooviti aga õnnelik olla.

Seega elu on sinu enda valik: sa kas valid teadlikumalt, ausamalt ja targemalt õnnelikuma elu või rahuldud sellega, mis "saatus sulle väidetavalt ette mänginud".

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.