Soome kirurg: Eestis paigaldatakse keelustatud rinnaimplantaate

Põhjanaabrite sõnul meisterdavad meie
Frankenstein-ilukirurgid naistele uusi tisse tööstuslikku silikooni
sisaldavatest implantaatidest, mille kasutamine keelustati juba möödunud aastal,
kirjutab Õhtuleht. Ilukirurg Peep
Pree nimetab juhtumit turuvõitluseks.

Lõuna-Prantsusmaa firma Poly Implant Prosthesis (PIP) sili-koonimplantaatide paigaldamine keelustati möödunud aastal, sest selgus, et kasumiahnuses polnud PIP täitnud neid mitte tavapärase meditsiinilise silikooni, vaid hoopis odava tööstuslikuga.

Kuna niisugust silikooni kasutatakse arvutiosade valmistamisel ja elektroonikatööstuses, hakkasid rindu suurendada lasknud naistel õige pea ilmnema tervisehädad.

Et riske vältida, otsustas Prantsusmaa kõikidel naistel, kel tööstusliku silikooniga täidetud rinnaimplantaadid, need välja lõigata. Ühtekokku 30 000 teadet saadetakse laiali veel sel nädalal. Meie lähiriikidest tunnistab Rootsi, et üheksa ilukliinikut on müünud PIPi võltstisse ühtekokku 5000 tükki. Ehk siis peaks riigis ringi jalutama 2500 ohtliku partiiga naist. Siiski tõdeb sealne arstide liit, et paljud neist otsustasid PIPi silikoonid nõuetekohastega asendada juba möödunud aastal.

YLE uudiste andmeil pole PIPi implantaate paigaldatud mitte üheski Soome ilukliinikus, küll aga süüdistab soomlasest plastikakirurg Susanna Kauhanen selles Eesti tohtreid. Nimelt väidab ta, et Eesti kliinikud võltsivad dokumente ning paigaldavad heausksetele naistele ikkagi Lõuna-Prantsusmaalt pärit ohtlikke ja lekkivaid implantaate.

Kliiniku Christinas Clinic juhataja Brit-Carmen Norlani sõnul ei ole soomlaste süüdistused sugugi alusetud. Tema teada kasutas ilukliinik Villa Medica PIPi implantaate. Kas seda tehakse ka praegu, pärast keelu kehtestamist möödunud aasta märtsis, ta öelda ei oska. Siiski tõdeb ta, et PIPi silikoonid on probleeme põhjustanud ka Eestis. Nendegi kliiniku poole on pöördunud naisi, kellel ohtliku täidisega implantaadid on tervise peale hakanud.

Pärnus asuva Villa Medica kirurgid jäävad kättesaamatuks. Kliiniku lauatelefonile jäetud sõnumi järgi viibivad nad kuni 1. jaanuarini puhkusel.

Eesti esiplastikakirurgi Peep Pree sõnul on kindlasti kõik Eesti ilukliinikud teadlikud, et PIPi toodetud implantaadid on keelustatud. Pree teada oli Eestis üks või kaks kliinikut, kes kasutasid PIPi toodangut, kuid ükski siin ametlikult registreeritud ja tegevusluba omav plastikakirurg neid kindlasti kunagi paigaldanud ei ole. Pigem on tegu kliinikutega, kus ilukirurgilisi operatsioone ei tee plastikakirurgid, vaid teiste erialade kirurgid.

"Keegi Soome kirurg tuleb ja ütleb, et eestlased on pätid või ebaprofessionaalsed, siis selle peale ei ütle ma mitte midagi muud, kui et see on turuvõitlus. See on jälle üks võimalus, kuidas mustata Eesti plastikakirurgiat," räägib Pree, kes usub, et kindlasti on neidsamu proteese paigaldatud ka Soomes.

Pree ise pole kokku puutunud ühegi naisega, kelle puhul on tõestatud, et tervisehäire on seotud PIPi implantaatidega.

"Eesti inimesed, kellel on need proteesid pandud, ei pea tormama kiirabisse, aga nad kindlasti peaksid võtma oma kliinikutega ühendust ja tegema läbi kont-rolluuringud, et näha, kas väidetavalt ebakvaliteetsest toorainest tehtud proteesidega rindades on mingeid muutusi," manitseb Pree.

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.