Autor: Kadi Heinsalu • 29. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlane libaarstidest: kontrolli suurendamine on tähtis

Eesti arstide päevadel Soome kolleege esindanud Soome arstide liidu koolitus- ja uuringujuht Hannu Halila arutles libaarsti avastamise mõjudest Soomes.

Valearste on leitud tema sõnul viimase 10 aasta jooksul Lätis, Rumeenias, Ungaris, Saksamaal, Poolas jne. "See pole täiuslik seis, nemad on lihtsalt teada," sõnas ta. Soomes lahvatas libaarsti teema eelmise aasta lõpus. Ta meenutas mullu novembris Iltalehtis avalikus saanud libaarsti juhtimit, kus ilma hariduseta arst sai tegutseda 10 aastat. Ajakirjanik, kes selle loo avastas, sai hiljuti Soomes aasta ajakirjanikuks, lisas ta.

Libaarst oli küll Soomes sündinud, kuid oli diplomi saanud Peterburis. Pooleli on hetkel politseiuurimine. Juhtum tõi uuringud politseilt ja avalikkuse surve ka Soome Valvirale, kes peaks selliseid asju jälgima. Selgus, et arsti litsentsi poldud korralikult kontrollitud, poldud veendutud selle autentsuses: arst tõi Valvirasse koopa diplomist, amet ei kontrollinud ülikoolist üle. Kuidas ta nii kaua sai tegutseda, võis olla selles, et keegi ei kaevanud piisavalt tema peale. Arst ei teinud keerulisi asju, mis oleksid ta reetnud. Ta töötas enamasti üksinda ja sotsiaalsektoris, üsna järelevalveta, sest seal sfääris ei ole puutu ta teiste arstidega eriti kokku, vaid koostöö käib teiste erialade inimestega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099