Autor: Kadi Heinsalu • 6. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ellamaa: tee on sirge esimese kurvini

Haigekassa tegeleb ravijate, mitte abivajajatega ja see ongi põhjus, miks patsiendid pahandavad pikkade ooteaegade, suureneva omaosaluse ning väheste valikuvõimaluste pärast, vahendab Delfi.

Haigekassa juhi valimised on läbi. Uue mehe esimesed avaldused („paksumaks“), mille ümber ajakirjandus lokku sai lüüa, on tehtud. Tippjuhi mõte, et kõige olulisem on kusagilt lisaraha tuua, on teatavaks võetud. Ainult kust , on teadmata ja põhjustab ärevust. Tõdegem, eelmine haigekassa juht Hannes Danilov tegi oma töö korrektselt nagu ametnik peab – vastavalt seadustele. See, mis tänases haigekassas halb, on ikka meie enda valitud poliitikameeste tegu.

Olles olnud ravikindlustussüsteemi sünni juures ja jälginud kogu protsessi kahekümne aasta kestel, tuleb taas tõdeda, et tee on sirge ainult kuni esimese kurvini. Esimene kurv oli kindlasti see, kui haigekassa ja ravija silmis võrdustati kindlustatu ja mittekindlustatu. Sisuliselt lahkuti isikukeskse kohustusliku kindlustuse printsiipidest ja haigekassa hakkas üha enam muutuma rahajagamise asutuseks, millel on küll kindlustustegevusele iseloomulikke atribuute, kuid mitte sisu. Teine ja hoopis suurem käänak oli kümmekond aastat tagasi, kui alustati „solidaarse“ ravikindlustuse jutlustamist. Solidaarsuse mõõt jäi aga avalikustamata ja on seda seni. Haigekassa muutus arstiabi korraldavaks institutsiooniks – kel raha, sel võim. Sel aastal on sedagi võimu minister Ligi juhtimisel usinalt kärpima hakatud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099