Autor: Siret Trull • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullu 27 ettekirjutust ravimireklaami nõuete rikkumise kohta

Ravimiamet koostas 2013. aastal 27 ettekirjutust ravimireklaami nõuete rikkumise kohta, millest 12 tehti ravimireklaami aruande esitamata jätmise tõttu.

Tõsisemateks rikkumisteks oli retseptiravimite reklaami avalikustamine üldsusele, millest kolmel korral oli tegemist botulismitoksiini täitesüstide reklaamiga ilukliinikute veebilehel. Jätkuvalt on peamiseks rikkumiseks ravimi omaduste kokkuvõttega kooskõlas mitteoleva teabe avalikustamine. Neljal korral on reklaamitud ravimit, millel puudub Eestis kehtiv ravimi müügiluba, nendest kahel juhul on tegemist vedelat nikotiini sisaldava müügiloata ravimi reklaamiga.

Üldsusele suunatud reklaamide puhul on jätkuvalt probleemiks hoiatustekstiga seonduv. Ravimiamet on kahel korral teinud ettekirjutuse reklaami keelustamiseks, kuna üldsusele suunatud reklaamis puudub nõutud hoiatustekst, kolmel korral esitati telereklaamides nõutav hoiatustekst liialt kiiresti. Ravimiamet pöörab üldsusele suunatud reklaami järelevalves jätkuvalt tähelepanu hoiatustekstide esitamise kvaliteedile nii trüki- kui telereklaamis ning selgitab, et hoiatusteksti tuleb esitada viisil, mis tagab patsiendi tähelepanu ravimi suhtes ja rõhutab vajadust enne selle kasutamist lugeda pakendi infolehte või pidada nõu oma arsti või apteekriga. Hoiatusteksti kiire ettelugemine telereklaamis ning väikses või heledas kirjas trükireklaamis seda eesmärki ei täida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099