Geenitestid aitavad ennetustööd fokusseerida 

Personaalne meditsiin ja geenitestid peaksid olema abiks ennetustöö sihtgruppide leidmisel, rääkis Eesti Geenivaramu juht professor Andres Metspalu.

Tänapäeva riskiskoorid võimaldavad leida rühma inimesi, kes muidu jäävad populatsioonipõhisest terviseennetusest välja, jätkas Metspalu. Enamasti tema sõnul täna veel niipalju infot pole, kuid näiteks kui II tüüpi diabeedi puhul leitakse riskigrupp, kel suurem tõenäosus seda põdeda, saaks eraldi pühenduda neile, rääkis Metspalu. "Sama kehtib näiteks kehamassiindeksi kohta: arvestades kõiki riskitegureid, k.a geneetilisi, saab leida inimrühma, kellele ennetustöö on kõige vajalikum," lausus Metspalu.

Enamus inimesi näiteks ei allu ravimitele nii nagu soovitakse. Näiteks statiinide puhul tekib paljudel kõrvalnähte, ja sellest 60% on seletatav teatud geneetilise põhjusega, jätkas Metspalu.

Tema visioon 2014-2020 on luua Eestis spetsiifiline geenikiip ja sellele järgnevad tegevused. Vaja oleks, et Eesti seadused seda toetaksid, samuti peaks vastavad ained lisama arstiõppesse. Geenikiibi tulemusi analüüsitaks 3-6 aasta pärast, lisataks andmed E-tervisesse, kirjeldas Metspalu. "See kõik annaks võimaluse teha uue põlvkonna meditsiiniteadust," uskus ta.

IT-lahendused on tema sõnul kõige tähtsamad, eriti perearstitöös. Andmebaase on vaja, et vastata patsiendi küsimusele: kas minult leitud tulemus põhjustab mulle midagi või mitte. Harvemad variandid esinevad liiga harva, neid oleks vaja võrrelda muu maailma andmetega, rääkis Metspalu. "Samuti küsivad inimesed, kas mingi avastatud geenimutatsioon mõjutab nende lapsesaamist - ortodoksed juudid näiteks skriinivad end enne abiellumist ära," lausus ta.

Laste puhul on oluline vastsündinute skriining, mutatsioonianalüüs, ja sekveneerimine selgub kohe, kui tekib probleem. Kuid enamuse haigekassa rahast neelab täiskasvanute ravi, jätkas Metspalu. Nõustada tuleb terveid enne, kui nad haigeks jäävad. "Tõenäosusest saavad inimesed aru," tõdes ta. "Inimesed saavad valida, kumba lennukompaniid nad kasutavad, kas seda, kus kukub tihti lennukeid alla või sellise, kus mitte."

Ta rääkis 4P meditsiinist - pidevalt suurenev aktiivsete ja "võrgustatud" patsientide hulk, kes on huvitatud tervisesse panustamisest. 30% USAs arstile tulevatest patsientidest juba on enne arstile jõudmist lugenud internetist haiguse kohta, suhelnud teiste patsientidega jne, rääkis Metspalu. "Uuring näitab, et konkreetselt riskidest rääkimine annab parema mõju kui üldistav jutt, et võtke kehakaalust alla."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.