Ajuimplantaat võimaldab halvatul kätt liigutada

Inimeste kavatsused ja tahe pole midagi enamat kui aju elektriline aktiivsus. Ajuteadlased on nüüd suutnud ajju siirdatud kiibi abiga elektrilisi signaale piisavalt täpselt tõlgendada, et anda nelja aasta eest kaela murdnud noormehele võimaluse pelgalt mõttejõul taas ühte oma kätest liigutada, kirjutas ERRi teadusportaal.

http://www.youtube.com/watch?v=DEBWtE6ctAg

Ohio riigiülikooli teadlaste poolt loodud Neurobridge süsteem sarnaneb paljuski teistele viimastel aastatel loodud seadmetele, millega seljakeeliku vigastuse tõttu halvatuks jäänute elukvaliteeti tõsta on üritatud.

Neurobridge'i tuumaks on herneterasuurune mikrokiip, millele on mahutatud 96 elektroodi. Kiip on ühendatud kolba pinnal asuva liidesega, mida omakorda arvutiga ühildada saab.

Viimane võimaldab muu hulgas liigutuse algatamise eest vastutava ajuosa elektrilist aktiivsust pealt kuulata ja pärast analüüsimist aimata, mida inimene täpselt teha kavatses.

Kui varasemate katsete käigus on inimese mõtete alusel pandud liikuma näiteks robotkäsi, siis nüüd edastati vastav informatsioon katsealuse käe külge kinnitatud elektroodidesse, millega närve sobilikul viisil stimuleerida sai. Pärast nädalaid kestnud treeningsessioone ja ajuaktiivsust liigutusteks tõlkiva algoritmi lihvimist suutsid teadlased panna käe mõtetele reageerima 0,1 sekundi jooksul.

Täismahus ERRi lehel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.