EMOsse pöördumiste arv vähenes mullu üle pika aja

Kui perioodil 2006–2012 kasvas Eesti haigkates erakorraliste patsientide vastuvõtt oluliselt – kokku 23,2% võrra –, siis 2013. aastal pöördumiste arv esmakordselt veidi vähenes (0,3% võrra), teatas Tervise Arengu Instituut.

Kokku osutati möödunud aastal Eesti haiglates erakorralist arstiabi kokku 471 587 korral. 

Patsientide koguarvu langust mõjutas enim piirkondlike haiglate erakorraliste patsientide arvu vähenemine. Keskhaiglates, üldhaiglates ja kohalikes haiglates jäi erakorraliste patsientide hulk samale tasemele või isegi kasvas.

Erakorralistest patsientidest 68% pöördus ise haigla erakorralisse vastuvõttu, 20% transportis kiirabi, 10% suunati teistest tervishoiuasutusest ja 2% saabus muul viisil, nt politsei saatel.

Eraldi ise pöördujate arvu muutust ajas vaadates selgub, et võrreldes 2006. aastaga on nende patsientide hulk kasvanud kokku 41%, kuid viimastel aastatel on siiski juurdekasv oluliselt aeglustunud – 2013. a võrreldes eelnevaga oli ise pöördujaid 0,7% rohkem.

Esmaabi osutamise järgselt otsustatakse, kas patsient vajab edasist haiglaravi või suunatakse ambulatoorsele ravile koju. Hospitaliseeritud patsientide osatähtsus erakorralise meditsiini patsientide üldarvust kahaneb.

Kui 2006. aastal moodustas hospitaliseeritud patsientide osatähtsus 27%, siis möödunud aastal 21%. See näitab nii suundumust haiglaravilt ambulatoorse ravi suunas kui ka kaudselt haiglaravi mittenõudvate terviseprobleemidega patsientide osa suurenemist erakorralises meditsiinis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.