Raskete krooniliste haigustega lapsed surutakse tavakoolidesse

Viimane raskete somaatiliste haigustega lastele mõeldud erikool pannakse kinni, sest seal ei õpi enam piisavalt sihtgrupi lapsi. Eripedagoogika eksperdi ja kooli lapsevanemate hinnangul on selliseid koole aga hädasti vaja, kirjutas Delfi.

Eripedagoogika doktor, Tallinna ülikooli õppejõud Viivi Neare ütles, et praegu ei olevat kedagi, kes määratleks täpselt krooniliste somaatiliste haigustega laste vajadust õppida neile spetsialiseeritud erikoolis, mistõttu arvatakse, et sellist vajadust polegi.

"Nad on sattunud meditsiini- ja haridussüsteemi hammasrataste vahele," hindas Neare. See puudutab lapsi, kes on kaasasündinult või varases eas omandanud südame- ja veresoonkonna haiguse, astma, kopsuhaiguse või seedetraktihäired, mis nõuavad regulaarset haiglaravi, ehk kes on Keila-Joa kooli sihtgrupp.

Ministeeriumi plaan raskemate tervisehäiretega lapsed mõnda teise erikooli suunata Neare hinnangul ei päde. Eestis on 23 erikooli, aga kõik on spetsialiseerunud hoopis teistsuguste probleemidega lastele. Näiteks Konstantin Pätsi nimeline kool Tallinnas, mis õpetab hoopis normintellektiga psüühika- ja käitumishäiretega lapsi. Neare sõnul oleks krooniliste tervisehäiretega lapse sinna lisamine mõistlik ainult siis, kui lapsel on ühtlasi ka psüühikahäire.

Pätsi-nimeline kool oli ka kunagi somaatiliste haigustega laste kool. "Nendes koolides pidid olema palgal arstid ja õed, kes olid spetsialiseerunud südame- kopsu- ja seedetrakti haigustele, aga ministeerium keeldus neid palgal hoidmast. Arstid likvideeriti, aga kool tahtis jätkata ja hakkas võtma ükskõik, milliseid lapsi, mida tavakool ei tahtnud – enamasti käitumisprobleemidega lapsed," selgitas Neare, miks koolide sihtgrupp on aja jooksul muutunud.

Pikemalt Delfis.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.