Apteeker annab nõu kõhumurede osas

Ülikooli Apteegi Kaubamaja Apteegi apteeker Piret Rand annab nõu, mida teha erinevate kõhumurede puhul.

Rääkides kõhumuredest (gaasid, kinnisus, lahtisus, kõrvetised) ei saa üle ega ümber piimhappebakteritest. Piimhappebakterid on üks meie organismi koostisosa, neid leidub meie seedetraktis miljoneid ja nad tagavad normaalse mikrofloora. Mikrofloora tasakaal on immuunsüsteemi kaitsevall, mis hoiab normaalsena kolesteroolitaseme veres, reguleerib gaasisisaldust soolestikus, tagab normaalse ainevahetuse.

Kui imikul on gaasid, siis puuduvad head bakterid soolestikus. Enne, kui kasutada gaasivalu leevandavaid tilku, tuleks proovida piimhappebaktereid. Sama kehtib ka täiskasvanute kohta. Samuti reguleerivad piimhappebakterid kõhukinnisust ja -lahtisust. Ka lahtistite ja söetablettide asemel tuleks esmavalikuna kasutada piimhappebaktereid.

Piimhappebaktereid võiks kasutada ka kõrge kolesterooli, ülehappesuse, allergia, maksa ja sapi probleemide korral. Asendamatud on nad ka antibiootikumi ravi korral ja reisile minnes.

Kui kõht valutab

Kõht võib valutada erinevatel põhjustel. Kõrvetiste korral valutab enamasti ülakõht ja kõhuvalu tekib ka pärast söömist või kohvijoomist. Siis tuleks võtta maohapet vähendavaid ravimeid, sest liigne hape tekitab põletikulisi protsesse ja haavandeid, mille ravimine on juba keerulisem. Kõhuvalu tekitavad ka näiteks sapikivid, sellisel juhul on valu terav ja episoodiline, mis on tingitud sapikivide liikumisest. Abi saab apteegist.

Liigsed gaasid tekitavad enamasti täispuhutud tunde ja valu on pigem alakõhus. Leevendust toovad piimhappebakterid ja gaasimulli lõhustavad ravimid.

Ülesöömine

Käes on grillihooaeg ja ülesöömise oht suur. Magu ei jõua liigset toitu seedida ja tekib täiskõhutunne. Seedeensüümid on abimehed olukorra leevendamiseks. Toitu tasub süüa ka õiges järjekorras ehk kiiremini seeditavad toidud (puuviljad, köögiviljad) enne ja raskemini seeditavad toidud (liha, kala) pärast.

Kõhukinnisus

Enamasti on tegemist funktsionaalse häirega, mis tingitud valest toitumisest, vähesest liikumisest või vähesest vedeliku tarbimisest. Kui elustiili muutus ei anna tulemust, tuleb sammud seada apteeki.

Kõhulahtisus

Tekkepõhjuseid on mitmeid: viiruste poolt põhjustatud, laktoositalumatus , toidumürgitus. Kõhulahtisuse korral kaotab organism väga palju vedelikku ja vedeliku taastamine on esmatähtis. Apteegis on müügil elektrolüüte sisaldavad ravimeid, mida kõhulahtisuse korral tuleks kasutada. Samuti on olulised piimhappebakterid, mis taastavad normaalse mikrofloora.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.