Ürgsete viiruste pärilikkusaine soodustab kasvajate teket

Vähiuurijatele on hästi teada Oxfordi ülikooli Richard Peto järgi nime saanud Peto paradoks: vähi esinemissagedus ei sõltu keha rakuhulgast. Kõik loomad - olgu nad hiigelsuured või tibatillukesed - kannatavad kasvajate all.

Inglise Oxfordi ülikooli zoolg Aris Katzourakis otsis koos oma kaastöölistega erinevate imetajaliikide genoomist tillukesi endogeenseid retroviiruseid. Need nakatasid miljoneid aastaid tagasi rakke ning jätsid oma jälje ka mittekodeerivasse DNAsse.

38 imetajaliigi pärilikkusaines uurimisel tuli välja huvitav seos – mida väiksem on imetaja, seda rohkem on tema genoomis retroviirustelt pärinevat DNAd. Näiteks umbes 20 grammi kaaluva koduhiire DNAs on üle 3300 retroviirustele iseloomuliku järjestuse, ligi 300 kilogrammi raskustel delfiinidel on neid keskmiselt 55. Keskmise inimese genoomis on umbkaudu 350 retroviirusele iseloomulikku pärilikkusaine jupikest.

Katzourakise sõnul on tõenäoline, et rakku tunginud retroviirused võivad mõnel juhul soodustada kasvajate teket.

Loe pikemalt Novaatorist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.