Tõnis Karki: arstiteaduskond kaotas oma identiteedi

Tartu ülikooli kehtiva põhikirja järgi moodustavad ülikooli akadeemilise struktuuri teaduskonnad. Üleeile võttis senat vastu uue põhikirja, mille järgi 1. jaanuarist 2016 on ülikoolis neli valdkonda.

Nendeks on humanitaarteaduste ja kunstide, sotsiaalteaduste, meditsiiniteaduste ning loodus- ja täppisteaduste valdkond. Nelja suure valdkonna alla koonduvad instituudid ja kolledžid ning valdkonnavälised ülikooli asutused. Instituudi nimes võib senati otsusega kasutada sõna teaduskond. Instituutide, kolledžite ja ülikooli asutuste loomise, sealhulgas nimetamise, ümberkorraldamise ja lõpetamise, otsustab senat.

Tulevikus muutub näiteks praegune usuteaduskond küll instituudiks, kuid võib end endiselt nimetada teaduskonnaks, kirjutab Tartu Postimees. Usuteaduskonna dekaani Riho Altnurme sõnul on nad sellise kompromissiga rahul. «Diskussioon nimetuste üle liikus lõpuks suunda, mis oli väiksematele teaduskondadele kõige soodsam,» ütles ta. 

«See on see, mille eest meie ja meie toetajad võitlesid. Me soovisime, et traditsiooniline nimetus jääks paika,» kõneles Altnurme.

Arstiteaduskonna õppeprodekaan Tõnis Karki on vastuvõetud uues põhikirjas pettunud, ent ta rõhutas, et väljendab ainult isiklikku, mitte teaduskonna arvamust.

«Me oleme reformi poolt ja põhimõtteliselt toetan nelja valdkonda, mis olid sees igas skeemis. Põhikirja esimene variant, kus oli neli teaduskonda ja nende all instituudid, oli väga hea. Aga nüüd saime pihta meie: kadus ära arstiteaduskonna kui sellise identiteet,» rääkis ta.

Karki arvates oleksid võinud valdkonnad kanda siiski teaduskondade nimetust. «Kuulasime juristide juttu, et nende teaduskond kaob. Nüüd on tulemus see, et instituudid võivad olla teaduskonna identiteediga, aga kuna arstiteaduskond on liialt suur, siis see ühte instituuti ei mahu,» sõnas ta.

Taust

Ülikooli nõukogu otsustas 26. juunil panna senatis maikuus vastu võetud põhikirjale viivitav veto, mistõttu kogunes senati uus koosseis esmaspäeval erakorralisele istungile, et leida lahendus akadeemiliste üksuste nimeküsimusele ning teha põhikirja lisamuudatused.

Esmaspäeval võeti senatis ülikooli uus põhikiri koos parandustega teist korda vastu 17 poolthääle ja kahe erapooletu häälega. Nõukogu peab senati teist korda vastu võetud põhikirja kinnitama 30 päeva jooksul. Nõukogu kinnitatud põhikiri jõustub 1. jaanuaril 2016.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.