31. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholism peres mõjutab kõigi liikmete tervist

Tänapäevase arenenud ühiskonna peamiste probleemidena esitatakse narkomaaniat, HIV nakkust, ka ülekaalulisust, liikumisvaegust, teisalt jälle liiklus ja tuleõnnetusi. Tihtipeale jäetakse märkimata alkoholi kuritarvitamisest tulenevad terviseprobleemid, kirjutab Tõstamaa perearst Madis Veskimägi.

Tehakse küll juttu alkoholi mõjust selle tarvitaja kehale: maksale, südamele, veresoontele ja närvisüsteemile. Kuid hoopis harvem proovitakse vaadelda alkoholi kuritarvitaja lähikondlaste terviseprobleeme. Üheltpoolt on see väga raske, sest puuduvad üheselt kasutatavad mõõdupuud, teisalt aga asjaolu: alkoholiprobleeme varjatakse kiivalt, nii kuritarvitaja enda kui tema lähedaste poolt kuni viimase piirini.

Milline on alkoholiprobleem ühes Eesti maapiirkonnas, kui palju perekondadest on sellest tabatud, kuidas see mõjutab pere ja laste tervist. Saamaks vastust nendele küsimustele viis siinkirjutaja läbi põgusa uurimuse. Vaatlusaluseks rühmaks on juhuvalimina ühel sünniaastal sündinud lapsed. Piirkonna meedikutel on olemas ülevaade pereliikmete, vanemate või võõrasvanemate alkoholitarbimisest ja selle mõjust laste ja peretervisele. Pere tervist on hinnatud 5 pallilises skaalas. 1- alkoholi massiline kuritarvitamine, erinevad vanemad, pere lagunemine, tinglik perekonna mõiste, laste tõsised kehalised ja psüühhilised hälbed. 5- ideaalne pere, hoolivus, töö, ühisüritused lastega, toetus, rõõm vaadata pere ühtsust. Alkoholi tarvitamist on hinnatud sarnaselt:1 praktiliselt puudub, 2 mõõdukalt, puuduvad sellega seonduvad terviseprobleemid. 3-4 erineva raskusega kuritarvitamine. 5- lausjoomine, vanema(te) igapäevane purjutamine, maapealene “põrgu”. Kokkuvõte uurimusest. Vaatlusaluses rühmas on 21 perekonda, 2-l korral on perekond mõistena tinglik. Alkoholi kuritarvitamine vanema(te) poolt 3 ja enam palli 10 peres. Alkoholi massiline kuritarvitamine, sellest tingitult väga haige pere, laste tõsised tervisehäired 2 peres. Ilmneb kindel seos: pere tervis on parem kui vanema(te) alkoholitarbimine on mõõdukas või puudub. Ideaalseid või hästitoimivaid peresid on vaatlusaluses rühmas 10. Ligikaudu pooltes, 47% peredes leiab aset alkoholi kuritarvitamine sellisel määral mis mõjutab oluliselt pere tervist üldiselt ja on laste mitmete tervisehäirete põhjuseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099