Soome järvedes leviva kõhuviiruse arvatav põhjustaja on selgunud

Juuli lõpust on pärast Soome järvedes ujumist haigestunud kummalisse kõhuviirusesse pea tuhat inimest. Oulu järveveest võetud proovist selgus, et vesi sisaldab noro- ja adenoviirust, edastas Postimees

Soome terviseamet Valvira käsib neil, kes on juba korra viirusesse haigestunud, hoida veest eemale vähemalt kaks nädalat, kirjutab Yle. Nakkusest tervenenud võivad endiselt levitada viirust, mistõttu peaksid nad randadest eemale hoidma, kinnitas Valvira inspektor Jaana Kilponen. Nii soovitakse viiruse levikut pidurdada.

Kõhuviirusesse on haigestunud tuhat ujujat Oulu, Tampere ja Sipoo piirkondades. Haigestunud kannatavad peamiselt kõhulahtisuse ning sageli ka kõrge palaviku käes. Samuti kogetakse iiveldust ning oksendamist. «Seni on ohvrid olnud noored lapsed, kes ilmselt on mängides vett neelanud,» selgitas Kilponen.

Proovid ei pruugi kõike paljastada
Terviseametnikud võtavad nüüd proove ka teistest randadest, kus on mitmed ujujad haigestunud. Samas on haigusetekitajat Kilponeni sõnul üsna raske järveveest kindlaks määrata.

Tampere veest viiruse jälgi näiteks ei leitud ning ametnike meelest on see ootuspärane, kuna viiruse jäljed hajuvad liikuvas vees. Samas on selles piirkonnas umbes 500 haigestunut. Tesomajärvi, Tohloppijärvi, Kaukajärvi ja Suolijärvi juurde pandi hoiatustahvlid. 

Haigetelt võetud proovide tulemustest antakse teada sellel nädalal.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.