Terviseamet hoiatab: ebolasse nakatunute arv kasvab märkimisväärselt

Terviseamet teatab, et Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on kolmes Lääne-Aafrika riigis – Guineas, Libeerias ja Sierra Leones märkimisväärselt suurenenud Ebola-viirusnakkuse haigestunute arv. 

Seisuga 27.juuli 2014 oli kolmes Ebola- viirusnakkuse levikuga riigis registreeritud kokku 1 323 haigus- ja 729 surmajuhtu (suremus 55,1%). Neist Guineas 460 haigus- ja 339 surmajuhtu (suremus 73,7%), Libeerias 329 haigus- ja 156 surmajuhtu (suremus 47,4%) ning Sierra Leones 533 haigus- ja 233 surmajuhtu (suremus 43,7%). 

Ebola viirushaiguse nakkusallikaks on haiged loomad (nahkhiired, ahvid, sead, okassead, antiloobid jm) ning haiged inimesed.

Nakatumine toimub nakkusohtliku vere või muu bioloogilise vedelikuga (sh oksemass, uriin, roe, sperma) kokkupuutel. Nakatumise risk on suurem tervishoiutöötajatel ja haigete hooldajatel, haigestunute seas on mitmeid meedikuid ja abitöötajaid. Nakatumine võib toimuda kaitsmata seksuaalkontakti korral, sest mehe sperma on nakkusohtlik kuni 7 nädalat pärast tervenemist. Sageli toimub nakatumine kokkupuutel  surnud inimesega. Nakatumine võib toimuda kokkupuutel haige või surnud loomaga või haige looma termiliselt töötlemata liha või piima tarbimisel.

Haigus algab kõrge palaviku, tugeva nõrkuse, pea- ja lihasvaluga ning kurguvaluga. Seejärel tekib oksendamine, kõhulahtisus, lööve, maksa- ja neerutalitluse puudulikkus, millele võivad lisanduda sisemised ja välised verejooksud. Spetsiifiline profülaktika (sh vaktsiin) ja ravi puuduvad. 

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) soovitab riskipiirkondades viibimise ajal:
•hoiduda kokkupuutest sümptomaatilise haige või tema eritistega;
•hoiduda kokkupuutest surnu inimese või looma laibaga või nende eritistega saastunud pindadega;
•hoiduda kokkupuutest metsloomadega ( sh nahkhiired, ahvid, sead, okassead, antiloobid jm);
•võimalusel mitte külastada rahvarohkeid kohti;
•pesta tihti käsi;
•tarbida ainult termiliselt töödeldud liha ja piima;
•hoiduda kaitsmata seksuaalkontaktidest;
•hoolikalt pesta ja koorida enne tarbimist puu- ja köögivilju.

Riskipiirkondadest saabunutel soovitatakse jälgida oma terviseseisundit vähemalt 21 päeva jooksul pärast naasmist. Juhul, kui ilmuvad palavik, peavalu, kõhulahtisus ja nõrkus tuleb koheselt võtta ühendust arstiga mainides oma reisimist riskipiirkonda.

 

WHO ei ole kehtestanud Guinea, Libeeria ja Sierra Leone suhtes reisimise ega kaubavahetuse piiranguid.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.