Talvik: Kuuma ilmaga tuleks üle võtta lõunamaine elustiil 

„Juba kolmandat päeva on mul süda paha ja pea valutab. Kuumus on õudne, hingata pole justkui midagi,“ kurtis linnakontoris töötav naine, kellel muidu mingeid tervisemuresid ega ka kroonilisi haigusi pole. Kuidas niisuguses olukorras ennast aidata ja oma tervist hoida, uuris Maaleht.ee erameditsiinikeskuse Confido perearst Anneli Talvikult.

„Esimene asi on see, et tuleks sisse seada kliimaga sobiv päevakava. Ärgata vara, teha tööd, keskpäeval pidada siestat ja õhtujaheduse saabudes võib taas tööd teha. Selge see, et kõigil inimestel niisugust režiimi järgida pole võimalik, aga selle poole võiks püüelda, võimalusel tööandjaga kokku leppides,“ soovitab doktor Talvik.

Teine asi, millele kogenud perearst tähelepanu juhib, on see, et inimene ei tohi oma organismi lisaks kuumale ilmale ise veel täiendavalt kuumutada. „Tee, kohv, mate – nende jookidega peaks piiri pidama,“ ütleb Talvik.

Samas on vedeliku tarbimine väga oluline, kuid sedagi tuleks teha targalt: tarbida päevane vajalik vedelikukogus (kuuma ilmaga 2-3 liitrit) ära varahommikul ja õhtul, mitte keskpäeval, mil kõige palavam. Palavuses joodud vesi ajab keha higistama ja see tekitab organismi kurnatust.

„Lõunamaalased kasutavad hommikul ja õhtul joomise taktikat väga edukalt juba aastasadu. Kui inimene on harjunud jooma terve päeva vältel, siis sellega, et juuakse peamiselt hommikul ja õhtul, harjub organism ümber umbes nädala jooksul. Seega tuleb harjutama hakata koguseid tasapisi ümber tõstes. Kui seda teha järsku, ühe päeva vältel, tekib keskpäeval vett saama harjunud organismis äkitselt kuivus (dehüdreerumine) ja see on väga halb,“ selgitab tohter.

 

Edasi loe

Maalehest

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.