Eesti arstid liituvad tippkoolitusega Advanced Trauma Life Support ®

Täna, 14. augustil allkirjastati Ameerika Kirurgide Liidu ja Eesti Kirurgide Assotsiatsiooni vaheline koostöö kokkuleppele, millega käivitatakse Eestis Ameerika Kirurgide Liidu täiendkoolitusprogramm arstidele Advanced Trauma Life Support ® Program for Doctors.

Koostöö kokkuleppele kirjutasid alla Ameerika Kirurgide Liidu esindaja prof Inger B. Schipper ja Eesti Kirurgide Assotsiatsiooni juhatuse esimees, Regionaalhaigla üld- ja onkokirurgia keskuse juhataja dr Jüri Teras.

Täiendkoolitusprogramm Advanced Trauma Life Support (ATLS, http://www.facs.org/trauma/atls/program.html) on Ameerika Kirurgide Liidu Traumakomitee välja töötatud ja akrediteeritud kursus arstidele, kes tegelevad traumahaigete raviga. ATLS koolitused on käivitatud 60 riigis ja ka Eestis on astutud samme programmiga liitumiseks.

Koolituse maaletooja, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst-nõunik erakorralise kirurgia alal prof Peep Talving: „ATLS on Ameerika Kirurgide Liidu kursus ning liit otsustab, millistele organisatsioonidele kursuse litsents erinevates riikidest antakse. Eestis on valitud selleks organisatsiooniks Eesti Kirurgide Assotsiatsioon,“ selgitas prof Talving ning lisas, et koolitus on mõeldud kõigile traumahaigetega tegelevatele üldkirurgidele, ortopeedidele, erakorralise meditsiini arstidele, anestesioloogidele, intensiivraviarstidele, lastekirurgidele, rindkerekirurgidele, veresoontekirurgidele, neurokirurgidele, uroloogidele ning väga mitme eriala residentidele. „Meie hinnangul on Eestis sihtrühmaks ca 1000 arsti,“ märkis dr Talving. Koolituse läbides saavad tohtrid rahvusvaheliselt aktsepteeritud sertifikaadi.

„On oluline, et meie Eesti suuremates haiglates oleksid hästitoimivad traumameeskonnad ning ATLS programm annab head eeldused nende moodustamiseks,“ märkis dr Talving. „Eesti suurima traumakeskusena oleme rakendanud traumakriteeriumid ja traumahaigete käsitluse ning meil toimuvad regulaarsed punase trauma ravikvaliteedi arutelud. Sellest johtuvalt on Regionaalhaigla võtnud initsiatiivi olla üheks projekti eestvedajaks.“

Eeldatavasti toimub esimene koolitus Eesti erinevatest haiglatest moodustatud arstide rühmale tänavu sügis-talvel. Nendest saavad edaspidi, pärast spetsiaalset instruktorikoolituse läbimist, ATLS instruktorid, kes juba ise asuvad teisi Eesti tohtreid koolitama. Dr Talvingu sõnul keskendutakse ATLS koolitusel hulgitraumaga patsientide käsitlusele, kus on väga oluline roll erinevate erialade spetsialistide üheaegsel ja kiirel koostööl. „Traumade puhul on juba väga väikestel vigadel väga kõrge hind,“ nentis dr Talving.

Ameerika Kirurgide Liidu esindajad prof Inger B. Schipper ja dr Andrew R. Baker tutvusid täna hommikul Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga ning järgneval kahel päeval ollakse Tartus, kus külastatakse Tartu Ülikooli siirdemeditsiinikeskust, Tartu Ülikooli Kliinikumi, Eesti Maaülikooli ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutust.

Programmi käivitamist Eestis on toetanud Sotsiaalministeerium, Tartu Ülikooli Kliinikum ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.