Läkaköha tekitava bakteriga puututakse kokku arvatust rohkem

„Sajast inimesest kuus puutus möödunud aastal kokku läkaköha tekitava bakteriga Bordetella pertussis. See on päris suur arv,“ teatas Tartu Ülikooli mikrobioloogia instituudi doktorant ja lastearst Piia Jõgi.

Jõgi mõõtis 2012. aastal Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinikus alla 18aastaste patsientide vereseerumis läkaköha toksiini vastaste IgG antikehade taset ja hindas 9-14aastaste noorte haigestumist sellesse nn saja päeva köhasse, vahendas Novaator.

Hinnanguliselt oli nooremas koolieas ja teismeliste hulgas uuringule eelnenud aastal läkaköha tekitajaga kokku puutunud 6,3 protsenti uuritavatest. Registreeritud haigestumus läkaköhasse oli samal ajal selles vanuserühmas kõigest 0,1 protsenti. See tähendab, et läkaköha tekitava bakteriga puutus kokku 60 korda rohkem noori, kui ametlikesse paberitesse kirja läks.

„Kindlasti ei näita see seda, et 6,3 protsenti 9-14aastastest lastest oleks põdenud klassikalise kuluga rasket läkaköha. Tõenäoliselt liigub meil kergekujulist, kuni paar nädalat kestvat ja kerge köhaga kulgevat, või hoopiski haigustunnusteta läkaköha. Viimasel juhul ei pruugi inimene üldse köhidagi, aga läkaköha tekitaja on tema ninaneelus olemas ja seetõttu on ta ka teistele nakkusohtlik. Kerge ja lühikest aega kestva köhaga haiged üldjuhul arsti poole ei pöördugi,“ selgitas Jõgi uuringu tulemusi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.