Autor: Siret Trull • 18. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ortopeedia Arstid tegid eduka kõhre taastava operatsiooni

Eesti suurima ortopeedilist ravi pakkuva erahaigla Ortopeedia Arstid ortopeed ja üks omanikke Madis Rahu viis läbi mikrofaktuuringut ja kollageenmaatriksit kasutades kõhre taastava operatsiooni. Ainulaadne operatsioon möödus edukalt ja patsient tunneb ennast hästi.

„Meile teadaolevalt on tegemist Eestis esmakordse juhtumiga, kus kõhrevigastust ravitakse sedavõrd uudsete meetoditega nagu mikrofaktuuring kombineeritud kollageenmaatriksiga. Liigeskõhr üldiselt täisväärtuslikuna ei taastu ja seetõttu tuleb kõhredefekti või – vigastuse puhul sageli patsiendile soovitada füüsilise aktiivsuse osas olulist elustiili muutust. Meie poolt teostatud operatsioon aga soodustab kõhretaolise koe teket, mis annab eriti noorematele patsientidele uue võimaluse,“ selgitab uudse protseduuri teostanud ortopeed Madis Rahu.

Tänapäeval on kirurgilise kõhrevigastuste paranemisel kolm põhisuunda. Esiteks mikrofraktuuring, mis on kõige igapäevasemalt kasutatav kõhrevigastuste ravimeetod, kuid mille tulemusi on raske juhtida. Puudub võimalus kontrollida, mis kude defekti katma hakkab ja mis ulatuses. Teine suund on omaenda kõhrerakkude implanteerimine defektikohta, kuid protseduur ei anna alati kõige paremaid tulemusi ja nõuab mitut operatsiooni. Kolmas suund on osteokondraalne autoloogne luu-kõhre ümberistutamine, millel on omad piirangud ja doonorpiirkonna (kust võetakse implanteeritavaid kudesid) valud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099