Ortopeedia Arstid tegid eduka kõhre taastava operatsiooni

Eesti suurima ortopeedilist ravi pakkuva erahaigla Ortopeedia Arstid ortopeed ja üks omanikke Madis Rahu viis läbi mikrofaktuuringut ja kollageenmaatriksit kasutades kõhre taastava operatsiooni. Ainulaadne operatsioon möödus edukalt ja patsient tunneb ennast hästi.

„Meile teadaolevalt on tegemist Eestis esmakordse juhtumiga, kus kõhrevigastust ravitakse sedavõrd uudsete meetoditega nagu mikrofaktuuring kombineeritud kollageenmaatriksiga. Liigeskõhr üldiselt täisväärtuslikuna ei taastu ja seetõttu tuleb kõhredefekti või – vigastuse puhul sageli patsiendile soovitada füüsilise aktiivsuse osas olulist elustiili muutust. Meie poolt teostatud operatsioon aga soodustab kõhretaolise koe teket, mis annab eriti noorematele patsientidele uue võimaluse,“ selgitab uudse protseduuri teostanud ortopeed Madis Rahu.

Tänapäeval on kirurgilise kõhrevigastuste paranemisel kolm põhisuunda. Esiteks mikrofraktuuring, mis on kõige igapäevasemalt kasutatav kõhrevigastuste ravimeetod, kuid mille tulemusi on raske juhtida. Puudub võimalus kontrollida, mis kude defekti katma hakkab ja mis ulatuses. Teine suund on omaenda kõhrerakkude implanteerimine defektikohta, kuid protseduur ei anna alati kõige paremaid tulemusi ja nõuab mitut operatsiooni. Kolmas suund on osteokondraalne autoloogne luu-kõhre ümberistutamine, millel on omad piirangud ja doonorpiirkonna (kust võetakse implanteeritavaid kudesid) valud.

Just eelpool toodud puuduste tõttu on tänapäeval võetud kasutusele nn maatriksmaterjalid. Rahu poolt läbiviidud ühe operatsiooni raames teostati patsiendil esmalt mikrofaktuuring ja seejärel kaeti kõhredefekti koht Chondro-Gide® kollageenmaatriksiga, mis soodustab kõhretaolise koe teket ja aitab kontrollida, et defekti kohale ei tekiks soovimatut lisakude.

„Oleme kogu aeg ennast täiendamas uute ortopeediliste ravivõte osas ja aitame omalt poolt kaasa uudsete protseduuride juurutamisel. Just erasektori roll on olla uute lahenduste osas eestvedaja, kuna riiklik sektor peab rohkem arvestama Haigekassa efektiivsusele suunatud rahastusega. Ka praegu teostatud kollegeenmaatriksiga operatsioon on hetkel patsientidele kättesaadav ainult tasulise teenusena, hinnaga 1995 eurot. Samas loodame, et uudne ravi annab nii mõnelegi aktiivsele noorele uue võimaluse oma elukvaliteeti parandada,“ selgitas Ortopeedia Arstid haigla kliiniline juht Armin Heiman.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.