Haigekassa piiraks teatud hormoonravimite väljakirjutajate ringi

Bernatski komisjoni lõppraporti järeldustest viidatakse, et WADA keelatud ainete nimekirjas nimetatud hormoonravimeid oli võimalik apteekidest osta ebapiisava riikliku järelevalve tõttu. Haigekassa tegi sotsiaalministeeriumile ettepaneku piiritleda nende toimeainete väljakirjutajate ringi teatud arstlike erialadega.

Bernatski komisjoni lõppraporti järeldustest viidatakse, et WADA keelatud ainete nimekirjas nimetatud hormoonravimeid oli võimalik apteekidest osta ebapiisava riikliku järelevalve tõttu.

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross märgib oma kirjas, et kuigi haigekassal ei ole järelevalve kohustust antud valdkonnas, soovivad nad retseptikeskuse haldajana esitada omapoolsed ettepanekud järelevalve tõhustamiseks.Ross toob välja, et retseptikeskuses on võimalik rakendada automaatseid infotehnoloogilisi kontrolle, mis takistavad kokkulepitud toimeainete väljakirjutamise, kui seda ei tehta selgelt meditsiinilisel näidustusel patsiendi ravi eesmärgil. Selge meditsiinilise näidustuse tuvastamine ei ole alati üheselt võimalik, kuid tuleks kaaluda, kas pole näiteks võimalik piiritleda teatud toimeainete väljakirjutajate ring teatud arstlike erialadega. Analoogseid kontrolle rakendatakse juba praegu - näiteks saavad ämmaemandad või hambaarstid välja kirjutada ainult teatud toimeaineid.

Automaatsed infotehnoloogilised kontrollid saavad põhineda õigusaktidel, seega peab nende loomisele eelnema vastavasisuline täiendus ravimite väljakirjutamist reguleerivas õigusaktis, milleks on sotsiaalministri 18.02.2005. a määrus nr. 30 „Ravimite väljakirjutamise ja apteekidest väljastamise tingimused ja kord ning retsepti vorm“. Määruse §-i 2 tuleb lisada kuritarvitatavate toimeainete loetelu ja arstlike erialade loetelu, kellel on õigus neid toimeaineid välja kirjutada, sarnaselt sama paragrahvi lõikega 91, millega piiratakse kuritarvitamispotentsiaaliga toimeaine metüülfenidaat väljakirjutamine ainult psühhiaatria eriala arstidega ning täiendada vastavalt määruse § 6 lõiget 161.

Samuti tuleks haigekassa hinnangul muuta määruse §7, millega keelataks kõnealuste toimeainete väljastamine üld- või haiglaapteekidest ka tellimislehe alusel.

Ross lisab, et haigekassa on valmis osalema edasistel aruteludel, mille eesmärgiks on antud valdkonnas järelevalve tugevdamine.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.