Gross-Paju: jää-ämbri kampaaniaga tähelepanu saanud ALS muutub pea iga päev

Üle maailma levinud jää-ämbri kampaaniaga tõmmatakse tähelepanu amüotroofilisele lateraalskleroosile (ALS). Lääne-Tallinna Keskhaigla närvikliiniku juhataja Katrin Gross-Paju sõnul võib haigus süveneda väga kiiresti, nii et haige vajadused tuleb peaaegu igapäevaselt üle vaadata.

"ALS on üks kõige tõsisema prognoosiga neuroloogilisi haigusi, sest kahjuks haiguse sümptomid algavad küll väga tagasihoidlikult, võib-olla väikeste lihaste kõhetumisega ja kerge käe- või jalanõrkusega, aga see kipub küllalt kiiresti süvenema. Paljudel juhtudel ei teki uued sümptomid juurde kuude või aastatega, vaid suisa nädalatega," rääkis Gross-Paju Vikerraadio saatele "Uudis+".

Ta lisas, et jää-ämbri kampaaniaga tahetakse sellele haigusele tähelepanu pöörata ka seepärast, et väga efektiivset ravi täna sellele haigusele ei ole, vahendasid ERR uudised.

"ALSi põhjus on selles, et järjest hakkavad kahjustuma erinevate seljaaju piirkondade närvirakud ja see haigus võib kanduda edasi peaaju tüvepiirkonda, kus kahjustuvad need närvirakud, mis vastutavad kõne ja neelamise eest," selgitas ta.

Arsti sõnul tekivad haigusnähud ootamatult, kuid ta rõhutas, et haiguse diagnoosimine on pikk ja põhjalik protsess. "Arstid kindlasti ei taha kiirustada sellise diagnoosi lõpliku kinnitamisega enne, kui meil on tõesti kõik argumendid olemas, et tegemist ei ole mõne muu, tõenäoliselt efektiivsemalt ravitava haigusega," ütles Gross-Paju.

"Selle haiguse omapära on see, et kuna haiguse füüsilise poole peal muutub peaaegu iga nädal midagi, siis see abi, mida inimesed vajavad, tuleks iga nädal või isegi peaaegu iga päev üle vaadata. Võib-olla ka elu kohandamist nendele uutele muutustele, mis võivad jälle olla tekkinud. Selles mõttes küll võib öelda, et ALS patsiendiga perekond ja tema ise vajavad peaaegu iganädalaselt uut lähenemist, abi või toetust," selgitas ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.