EL jurist: rasvumus võib olla puue

K. Kaltoft töötas 15 aastat Billundi vallas lapsehoidjana. Ta oli rasvunud terve töötamise perioodi.2010. aastal ütles Billundi vald Kaltoftiga sõlmitud töölepingu üles. Ülesütlemisavalduse järgi põhines otsus analüüsil, mis arvestas laste arvu vähenemist. Enne ülesütlemist toimus ülekuulamismenetlus, kus arutati ka Kaltofti rasvumust. Pooled vaidlevad selle üle, kas rasvumus oli ülesütlemise põhjuseks. Taani kohus soovis teada, kas rasvumust saab pidada diskrimineerimise iseseisvaks aluseks.

Lisaks soovis Taani kohus teada, kas rasvumus on alati või mõnel juhul hõlmatud mõistega „puue“ direktiivi 2000/78/EÜ tähenduses. Direktiiv 2000/78/EÜ seab muuhulgas eesmärgiks võidelda puude alusel diskrimineerimise vastu.

Kohtujurist märkis, et Euroopa Liidu õiguses ei ole mainitud rasvumust kui keelatud diskrimineerimise alust. Konkreetse aluse puudumise korral saab tugineda üksnes üldisele diskrimineerimiskeelule, mis on sätestatud Euroopa Liidu põhiõiguste harta artiklis 21. Põhiõiguste harta artikli 51 lõike 1 järgi on aga harta siduv liikmesriikidele üksnes ELi õiguse kohaldamisel.

Antud juhul liikmesriigi ametiasutus ELi õigust ei kohaldanud. Lisaks leidis kohtujurist, et teatud liikmesriikide põhiseadustes olevad üldised diskrimineerimiskeelud ning EIÕK lisaprotokoll ei loo uut õiguse üldpõhimõtet, mis kohustaks liikmesriike võitlema diskrimineerimise vastu alusel, mida ei ole ELi õigusaktides välja toodud. Sellest järeldas kohtujurist, et rasvumus ei ole diskrimineerimise iseseisev alus.

Kohtujurist hindas, kas rasvumuse puhul võib olla tegemist puudega. Kohtujuristi märkis, et Euroopa Kohtu praktika kohaselt hõlmab mõiste „puue“ piiranguid, mis tulenevad eelkõige pikaajalisest füüsilisest, vaimsest või psüühilisest kahjustusest, mis koostoimes erinevate takistustega tõkestab asjaomase isiku täielikku ja tõhusat osalemist tööelus teiste töötajatega võrdsetel alustel.

Kohtujuristi hinnangul lähtuvad ELi õigusaktid ja kohtupraktika sellest, et puude määratluse puhul ei ole oluline ainult haiguse ulatus, vaid tuleb hinnata ka haiguse poolt tekitatud piiranguid, mis takistavad isiku täielikku ja tõhusat osalemist tööelus teiste töötajatega võrdsetel alustel. Kui eelnevalt kirjeldatud mõju tööelule ei ole, siis suure tõenäosusega ei ole haiguse puhul tegemist puudega. Seda isegi siis, kui isikul puudub mõni organ. Puude puhul ei ole vajalik, et töö tegemine oleks võimatu, vaid piisab sellest, et töö tegemine on takistatud. Rasvumuse puhul märkis kohtujurist, et igasugune rasvumus ei ole puue, vaid tema hinnangul on puue ainult ekstreemne rasvumus, mis põhjustab liikumise, vastupidavuse ja meeleoluga seega ekstreemne rasvumine on puue ka siis, kui selle on põhjustanud puudega isik oma tegevuse või tegevusetusega.

C-354/13: Kaltoft

Kohtujuristi ettepanek, 17. juulil 2014

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.