Kaitsevägi tahab reservis olevaid tsiviilarste koolitada

«Oleme kaitseväega olnud ATLSi kursuse maaletoomise juures ja osaliselt ka seda protsessi algatanud. Peep Talving on juhtimise enda peale võtnud, ta on muutunud ettevõtmise veduriks ja see on väga tore,» vahendas Tarbija24  Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste sõja- ja katastroofimeditsiini keskuse ülemat, major Ahti Varblast.

"Kuna kaitsevägi valmistub riigikaitseks, teisisõnu sõjaks, siis sõjas on ikkagi põhiline trauma. Oleme väga huvitatud sellest, et Eestis oleks selgelt ühtne rahvusvaheliselt aktsepteeritud traumahaigete käsitlemise süsteem. Seega on meie huvi, et kõik arstid käsitleksid traumapatsiente ühtemoodi ja räägiksid sama keelt nagu tohtrid teistes Euroopa Liidu riikides.

Praeguste plaanide järgi toimub õpe Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes Tartus. Meie poolt on ruumid ja õppevahendid, nt mannekeenid, samuti on meil kogemusi, kuidas koolitusi läbi viia.

Kui räägime sõjaväearstidest, kes on meil igapäevaselt teenistuses, siis nemad on tõesti ATLSi printsiipe õppinud. Meil endal on kasutusel Ühendkuningriigi sõjaväe litsentseeritud kursus BATLS, mis on ATLSi n-ö sõjaväe analoog.

Kuid meie sõjavägi on reservsõjavägi, mis tähendab, et tegelikult kõik arstid, kes töötavad haiglates, ongi meie reserv ehk nemad peavad katastroofi korral ka haigetega tegelema. Nendeni pole õpe paraku veel jõudnud."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.