Andres Merits: Ebola meditsiiniline tähtsus on tühine

Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits, milline võiks olla Põhjamaades ja Ida-Euroopas ainulaadse Tartu Ülikooli siirdemeditsiinikeskuse (SIME) panus Ebola ja Ebola-sarnaste haigustega võitlemisse, küsib Novaator?

Parim panus on tegeleda sellega, millega oleme tegelenud ja teha seda nii hästi, kui oskame. See tähendab ka seda, et hoiame pilku peal tõsisel teaduslikul kirjandusel ja ignoreerime igasugust meediakära.

Loomulikult suhtleme ka oma kolleegidega ja arutame võimalusi, mis lähtuvad meie kompetentsist. Suunata Eesti viroloogid (meid on umbes sadakond, liites juurde kraadiõppurid) kõik nagu üks mees Ebolaga tegelema on absoluutselt mõttetu isegi siis, kui meile ehitatakse tipplaborid ja antakse piiramatud rahalised vahendid. Taolist lähenemist on muudel juhtudel maailmas proovitud ja ma ei oska nimetada ühtegi juhtu, kus see oleks soovitud tulemuse andnud.

See ei tähenda aga, et meie (ja SIME) poolset panust ei peaks üldse olema. Me oleme omal alal piisavalt head. Oleme välja töötanud palju huvitavaid lähenemisi ja tehnoloogiaid, mida annaks Ebola vastases võitluses rakendada.

Loe edasi Novaatorist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.