Tartu arstid aitasid ilmale Vietnami katseklaasibeebi

Kahe ülikooli koostöö teenib teaduses mitut valdkonda. Embrüoloog Andres Salumets ja naistearst Aivar Ehrenberg said 23. augustil Vietnamist tänukirja, millega kaasas olnud fotolt vaatasid neile vastu imeilus beebi, õnnelik ema ja nende arst. Kirja pealkiri oli: meie esimene katseklaasilaps.

Kirjas saadetud sõnum tähendas seda, et Kesk-Vietnamis asuva Hue meditsiiniülikooli kliinikus nägi augusti keskel ilmavalgust esimene katseklaasibeebi, ning ka seda, et ilma Tartu ülikooli arstide ja embrüoloogide abita poleks seda last niipea sündinud, kirjutab Tartu Postimees.

Tartu ülikooli reproduktiivmeditsiini professor Andres Salumets ütles, et üks osa Tartu ülikooli ja Hue meditsiiniülikooli vahelisest arstide ja teadlaste koostööst on puudutanudki kehavälist viljastamist.

«Hue ülikoolil oli vajalik aparatuur olemas, kuid nad ei olnud teinud veel ühtegi protseduuri,» rääkis ta. «Eelmisel aastal käis dr Le Minh Tam meie juures kolm kuud kehavälise viljastamise protseduure vaatamas ja siin õppimas. Mina ning Tartu ülikooli kliinikumi kehavälise viljastamise keskuse juht doktor Aivar Ehrenberg oleme käinud ka nende juures Vietnamis.»

Salumets lisas, et kui Vietnamis oli aeg lõpuks sealmaal, et võidi alata esimese protseduuriga, sõitis sinna kohale embrüoloog Olav Sarv, ja kõik läks selle paari puhul õnnelikult.

 Ta ütles, et Vietnam on väga suur riik ning peamised lastetusravi keskused asuvad kas põhjas Hanois või siis lõunas Ho Chi Minhis. Kesk-Vietnam on veel vaene piirkond ning meditsiin on seal umbes samas arenguetapis, kui see oli Eestis 1990. aastate esimesel poolel.

«Mäletan hästi, kuidas käisin 1993. ja 1994. aastal Soomes vaatamas, kuidas kehavälist viljastamist tehakse. Tean hästi, kui raske on omal käel alustada,» kõneles Salumets.

Asjaolu, mis muudab keerulisema meditsiiniga tegelemise Vietnamis komplitseerituks, on Salumetsa sõnul see, et riik asub troopikas. «Seal on väga raske hoida steriilseid tingmusi, mida kehaväline viljastamine nõuab,»  ütles ta.

Salumets lisas, et ta ei ole kursis konkreetse paari looga, aga teab seda, et põhjused, miks umbes kümnel protsendil paaridel ei õnnestu loomulikul teel last saada, on nii Euroopas kui Vietnamis samasugused.

Tartu ja Kesk-Vietnami koostöö eesmärk on aidata kaasa Hue meditsiiniülikooli õpetajate erialalisele täiendamisele ja teha koos teadust.

Projekti juht, patofüsioloogia professor Sulev Kõks ütles, et esimene katseklaasilaps Kesk-Vietnamis väljendab selle koostöö üht tahku.

«Me tegeleme mitme teemaga korraga,» märkis ta. «Meil on Vietnamiga koostöös väga häid saavutusi, millest võivad rääkida ka ortopeedid, hambaarstid ja proviisorid. Meie inimesi, kes koostöös aktiivselt osaleb, on paarkümmend.»

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.