Reaktsioon bioloogilisele ravile kasvab

Bioloogiline ravi on viimastel aastatel kiiresti arenev ja üha kiiremini kasvav ravivaldkond. Sarnaselt kasutussagedusega tuleb järjest rohkem teavet ka kõrvaltoimete kohta.

Enamik reaktsioone tekib ravimi suhtes tekkivate antikehade tõttu, sageli on tegemist IgG tüüpi, harvem ka IgE tüüpi antikehade vahendatud reaktsioonidega. Nahatestid koos laboratoorsete antikehade määramisega võivad aidata tundlikku patsienti teistest eristada.

Viis kõrvaltoimete gruppi. Kõrvaltoimeid bioloogilisele ravile saab jaotada suures plaanis viide gruppi. Teatud ravimite kasutamisel võib liigsest tsütokiinide vabanemisest tekkida gripilaadne sündroom (näiteks IFN toimel) või aknesarnased lööbed või siis saab häiritud tsütokiinide tasakaal ja sellest omakorda võivad välja kujuneda immuunpuudulikkuse, autoinflammatoorsed reaktsioonid, atoopilised reaktsioonid.

Mitmetel bioloogilistes ravimitel on hulgaliselt mitte-immunoloogilisi kõrvaltoimeid (nt IFN poolt indutseeritud neuroloogilised sündroomid, anti-TNFalfa-indutseeritud südamepuudulikkus). Tõelisi ülditundlikkusreaktsioone esineb siiski harva – need võivad olla nii IgE-, IgG kui ka T-raku poolt vahendatud reaktsioonid.

Otsustavaks saab manustamisviis. Kõrvaltoimete avaldumine sõltub ravimi manustamise viisist. Subkutaansel manustamisel tekivad sagedamini lokaalsed süstekoha reaktsioonid turse, erüteemi ja infiltreeritud laikude näol.

Samas intravenoossel manustamisel on reaktsioonid süsteemsed ja kliiniliselt heterogeensemad – võivad esinada nahapunetus ja -turse, urtikaaria angioödeemiga ja ilma, hüpotensioon, düspnoe, bronhospasm, palavik, anafülaktiline šokk. Infusioonireaktsioonid võivad tekkida juba esimeste infusioonide korral ja sagedamini reageeritakse kimäärsetele monoklonaalsetele antikehadele.

Viis raskusastet. Ülitundlikkuse reaktsioone saab jagada viide raskusastmesse. Kergete ja mõõdukate reaktsioonide korral (I ja II aste) piisab sageli infusioonikiiruse langetamisest ja sümptomaatilisest ravist antihistamiinikumiga.

Samas raskete reaktsioonide korral tuleb infusioon lõpetada ja ravi antud preparaadiga jätkata ei saa. Kui on võimalik kindlaks teha reaktsiooni IgE-vahendatus, siis on võimalik rakendada desensibiliseerivat ravi ja seeläbi tagada patsiendile võimalus ravi jätkata.

Näiteks esineb väga sageli infusioonireaktsioone, sh anafülaktilisi reaktsioone rituximabile (kimääre anti-CD20) ja tulenevalt IgE-vahendatud mehhanismist saab vajadusel rakendada desensibiliseerivat ravi ning patsiendile eluliselt vajalikku ravi jätkata.

Tuleb arvestada ka niinimetatud pseudoallergiliste ehk anafülaktoidsete reaktsioonidega – mittespetsiifiline histamiini liberatsioon. Näiteks esineb anti-TNFalfa kasutamisel sageli anafülaktoidseid reaktsioone, mis võivad olla ka väga raske kuluga. Seetõttu on isegi kirjeldatud edukat desensibiliseerimist anafülaktoidsete reaktsioonide tõttu infliximabile.

Rakuline reaktsioon. Lokaalse süstekoha reaktsiooni korral on tegemist sageli rakulise reaktsiooniga ja nahabiopsias on täheldatav T-rakuline põletik.
Enamasti taandub reaktsioon ravi lõpetamisel, kuid korduval süstel võib kujuneda uus põletikuline reaktsioon ka eelnevale süstekohale. Süstekoha reaktsioonid ei pruugi tekkida kohe pärast süstimist, vaid isegi kuni kuu aja jooksul pärast süstet.

Lokaalseid süstekoha reaktsioone esineb sageli just erinevate anti-TNFalfa inhibiitorite ravi korral (sõltuvalt ravimist 3–40%-l patsientidest).
Selliseid hilistüüpi reaktsioone aitavad selgitada nahasisesed allergiatestid. Kui patsiendil lööve püsib, kuid nahatestid uuritud ravimi suhtes on negatiivsed, soovitatakse siiski ravimpreparaati vahetada.

Ülitundlikkuse reaktsiooni viis astet

? I aste: mööduv punetus või lööve, kerge palavik

? II aste: nahalööve, urtikaaria, düspnoe, kõrge palavik ja/või mittesümptomaatiline bronospasm

? III aste: sümtomaatiline bronhospasm urtikaariaga või ilma, andioödeem

? IV aste: anafülaksia

? V aste: surm

Artikkel ilmus 26. augusti Meditsiiniuudiste paberlehes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.