Hommikusöögist loobumine võib tõsta laste diabeediriski

Juba varasemates täiskasvanute tervist käsitlevates töödes on leitud vihjeid, et hommikusöögi ära jätmine seostub kõrgema II tüüpi diabeedi riskiga. Suurbritannias läbiviidud uuring viitab, et sama võib paika pidada ka laste puhul, vahendas ERRi teadusportaal.

Angela Donin Londoni ülikoolist uuris kolleegidega rohkem kui nelja tuhandet 9-10 aasta vanust last. Lisaks nende üldiste toitumisharjumuste väljaselgitamisele mõõtsid nad ka nende keha rasvaprotsenti, kogusid vereproove ja palusid pooltel lastel meenutada, mida nad hommikuks sõid.

Tulemused näitasid, et hommikusöögi vahele jätnud kainikutel leidus pärast einet veres 26 protsendi võrra rohkem insuliini. Samuti võis märgata, et ka insuliinresistentsust, kus keha hormooni tõhusalt ära ei kasuta, esines neljandiku võrra sagedamini. Mõlemat näitajat seostatakse kõrgenenud diabeediriskiga. Rohkelt kiudaineid sisaldanud hommikusööki söönud laste hulgas oli seevastu keha insuliini tase keskmisest madalam ja ka resistentsust esines harvem.

Töörühm leidis, et selge erinevus oli märgatav ka pärast võimalike sotsiaalmajanduslike tegurite ja kehalise aktiivsuse mõju eemaldamist. Samas märgib Donin kolleegidega, et hetkel pole võimalik täiesti kindlalt mõne arvesse võtmata jäänud teguri mõju välistada, misläbi ei saa ka öelda, kas regulaarne hommikusöök tõepoolest diabeediriski langetab. Küll on ta aga lootusrikas, et korralik hommikusöök aitab vere insuliini taset langetada.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.