Retseptide info riigiportaalis nüüd põhjalikum

Haigekassa uuendas riigiportaalis ravimiretseptide vaatamise teenust, et igal inimesel oleks võimalik saada ülevaade talle  välja kirjutatud ravimitest ja soetatud ravimite maksumusest. Teenuse eesmärgiks on võimaldada inimestel teha apteegis teadlikke otsuseid ning vähendada kulutusi ravimitele.

Haigekassa kinnitusel on igal inimesel võimalik riigiportaalis www.eesti.ee ID-kaardi või mobiil ID-ga süsteemi sisse logides saada kiire ülevaade talle välja kirjutatud ravimite ajaloost ning vaadata retseptide detailinfot.

Tuuakse välja, et märkimisväärse muudatusena on nüüdsest välja ostetud retseptiravimite vaates võimalik näha, kas ja kui palju ületas ostetud ravimi hind kehtestatud piirhinda ning kui palju oleks patsient saanud säästa valides apteegis soodsama hinnaklassiga ent sama toimeainega ravimi.

Haigekassa hüvitab ravimite maksumuse kuni piirhinnani ning valides apteegis piirhinnast kallima ravimi, maksab ülejäänud osa patsient. Kui riigiportaali retseptivaatest nähtub, et ostetud ravim ületas haigekassa kehtestatud piirhinda, tasub edaspidi arstilt paluda toimeainepõhise ravimiretsepti väljastamist ning ravimi ostul veenduda, et apteeker pakuks ka soodsamaid alternatiive. Nii on võimalik teadlikke valikuid tehes säästa kulutusi ravimitele.

Lisaks näeb retseptivaates infot ka selle kohta, kas arst on välja kirjutanud ravimi toimeainepõhiselt või on retsept väljastatud kindla tootja ravimile. Toimeainepõhise ravimiretsepti puhul on apteekril kohustus klienti teavitada erinevatest sama toimeainega ravimitest ning nende hinnast, et kliendil oleks võimalik ise otsustada, millise hinnatasemega ravimit ta soovib.

Juhul, kui arst on retsepti väljastanud kindlale ravimile mitte toimeainele, peab keskkonnas olema näha ka arsti lisatud põhjendus. Samuti on seal näha apteekri poolt lisatud kommentaarid.

Riigiportaalis on ravikindlustatutele avatud mitmed erinevad haigekassa teenused, mis võimaldavad saada isikupõhiselt infot ravikindlustuse võimaluste kasutamisest. Lisaks ravimiretseptide infole saab veebikeskkonnas kontrollida ravikindlustuse kehtivust ning tellida Euroopa ravikindlustuskaarti, vaadata oma perearsti ning töövõimetushüvitiste arvestamise andmeid jm. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.