Beebikarbid on Lätis päästnud mitmekümne vastsündinu elu

Lätis avati 2009. aastal esimene beebikarp, kuhu ema saab jätta soovimatu ilmakodaniku, selle aja jooksul on sinna jäetud 28 last, vahendas Postimehe terviseportaal.

Beebiboksi idee sündis 2006. aastal, kui lõunanaabrite juures registreeriti 11 vastsündinu surm, kes olid jäetud prügikasti või kuskile varjatud kohta, rääkis projekti Aken Ellu juhataja Laura Zvirbule Letale. «See oli hoiatav signaal, et midagi on vaja teha, et selliseid juhtumeid vähem oleks,» lisas ta.

Viimase viie aasta jooksul on kõige enam lapsi jäetud Riia beebiboksidesse – 21 imikut. Sellegi poolest on viimase seitsme aasta jooksul registreeritud seitsme vastsündinu surm. Projekti eestvedajad loodavad, et varsti saabub aeg, kus selliseid beebibokse pole enam vaja.

Läti haiglate juures asuvad beebikastid, kuhu vanem saab anonüümselt jätta oma vastsündinu.

Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna juhataja Anniki Tikerpuu sõnul Eestis beebikastide teemat sarnaselt Lätile ei kavandata. «Laste mahajätmine tänavale või prügikonteineritesse on Eestis väga harv, aastate peale tulevad vaid üksikud juhtumid,» selgitas ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.