Kütt: tänu EL-i vahenditele suurenevad rehabilitatsiooniks mõeldud vahendid

Kuigi liikumispuuetega inimeste liidu hinnangul jäävad paljud tööealised puudega inimesed uue seaduseelnõu kohaselt rehabilitatsiooniteenusest välja, ei vasta sotsiaalkaitseministri Helmen Küti kinnitusel see tõele, vahendas ERR Uudised.

Liikumispuuetega inimeste liidu tegevjuht Auli Lõoke ütles "Aktuaalses kaameras", et töötukassast hakkavad reformikava järgi rehabilitatsiooniteenust saama tööealised ehk 16- kuni 64-aastased inimesed. Neist nooremad ja vanemad saaks teenuseid edasi sotsiaalkindlustusametist.

"Need, kes tõenäoliselt mitte kunagi ei jõua tööturule, mis siis, et nad on tööealised, jäävad välja sellest sotsiaalteenusest, mida me nimetame rehabilitatsiooniteenuseks, sest nad ei ole lapsed ega ei ole pensionärid," rääkis Lõoke.

Küti sõnul see nii pole. "Ilmselt ongi siin reformi ja eelnõude osas vähe informeeritust. Tegelikult tulevad meile suured vahendid Euroopa Liidu vahenditest, mille tõttu ka suureneb just rehabilitatsiooniks mõeldud rahaline ressurss. See, mida täna Eesti riigieelarvest kaetakse, jääb lastele ja vanaduspensionäridele, kellel on puudeaste," selgitas minister "Aktuaalses kaameras".

Esmaspäeval said puuetega inimesed teha oma seisukohad töövõimereformi kohta teatavaks. Kui pidevalt räägitakse, et riik peaks kaasama aruteludesse huvigruppe ja kodanikeühendusi, siis nüüd tuleb välja, et asjasse isiklikult puutuvad inimesed on valitsuse töö vastuvõetamatuks tunnistanud.

"Kõigepealt tahan tänada neid, kes on teemad teravalt välja toonud ja probleemid esile tõstnud, sest 20 aastat on hoolekandes olnud alarahastus, me pole tänase olukorraga rahul," ütles Kütt ja tõdes, et täna puuduvadki puuetega inimestele paljud võimalused ja teenused.

"Töövõimereform, mis läks juunis esimesena riigikokku, muutus suvel väga palju seetõttu, et just need organisatsioonid tegid ettepanekuid ja tõid välja kitsaskohad," lisas ta.

Kui aga puuetega inimeste organisatsioonid ei ole jätkuvalt eelnõuga rahul, tuleb Küti sõnul läbirääkimisi jätkata.

"Ma võin öelda, et kui eelnõu riigikogus esimese lugemise läbib, tuleb parandusettepanekute aeg. Mitte midagi vastu kellegi tahtmist, nii et inimeste olukord muutub halvemaks, ei tehta. Ma ei tea ühtegi ühingut või kohalikku omavalitsust, kes ütleb, et kõik on hästi selles valdkonnas," selgitas minister.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.