Jää-ämbri trikk võib hauda viia

"Brrrrrrr!" võdistab näitleja Evelin Võigemast värinal õlgu, kui on endale järjekordse Eesti kuulsusena kallanud pähe ämbritäie jääkuubikutega vett. Ikka heategevuse nimel. On näha, et tal on külm, tõeliselt külm. Või vähemalt mängib ta seda väääägaaaaa veenvalt.

Olnuks väga kurb, kui armastatud näitlejanna oleks otse kaamera ees külmašoki tõttu kokku vajunud. Aga just jääkülma vee pähekallamisega kaasnevate ohtude eest arstid hoiatavadki. Kõige hullemal juhul võib see lõppeda infarkti või uppumissurmaga.

Seda hoolimata samuti lihashaigete toetamise aktsioonis osalenud peaminister Taavi Rõivase kinnitusest, et jääkülmal veel on südantsoojendav sisu ning jõukohane annetus heategevaks otstarbeks on veega ülevalamisele sobiv täiendus.

Tervisesportlasena on peaministril seda lihtne öelda, tema organism ehk kannatab sellised koormused kas või iga päev ilmselt tõesti välja. Ent mitte kõik inimesed, isegi mitte kuulsused, pole ideaalkaalus ja terved kui purikad.

Riigikogu keskerakondlasest liige ja arst Viktor Vassiljev kinnitab, et jää-ämbriväljakutse võib olla suisa eluohtlik.

"Lihashaigetele tähelepanu pööramine on hea, aga kaasnev protseduur pole just kõige tervislikum," selgitab ta.

"Veresoonte kokkutõmbumise tõttu hüppeline südame koormuse kasv, võimalik koronaararterite spasm, vererõhu järsk tõus – isegi ideaalse tervise puhul tekib reaalne infarkti- ja hüpertoonilise kriisi oht."

Seetõttu andis Vassiljev lihashaigete seltsile 100 eurot niisama. "Jää-ämbriga ma tsirkust tegema ei hakka," tunnistab ta.

Sarnaselt Vassiljeviga on käitunud teisedki. Kuigi jah – infarktikartus nende põhjendustes ei esinenud.

Edasi loe Õhtulehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.