Papilloomiviirust saab diagnoosida ka uriiniproovist 

Ajakirjas BJM avaldatud uuringu järgi on ebameeldivale PAP-testile olemas alternatiiv – HPV-d saab diagnoosida ka uriiniproovist, kirjutas Tervis.Postimees.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) teatel on HPV ehk inimese papilloomiviirus niivõrd levinud, et pea kõik seksuaalselt aktiivsed mehed ja naised nakatuvad sellesse mingil eluetapil. Ning kuigi organism saab enamikul juhtudel HPVst ise võitu, võivad mõned viirusetüved põhjustada emakakaelavähki, kirjutab Time.

Just sel põhjusel tehakse naistele PAP-testi, mille käigus kogutakse rakke, et testida neid HPV-tüvede suhtes. Ent PAP-test pole just kõige meeldivam protseduur ja paljud naised üritavad seda vältida.

Ajakirjas BJM avaldatud analüüsis vaadeldi 14 varasemat uuringut, mis keskendusid HPV diagnoosimisele viiruse DNA-järjestuse tuvastamise põhjal. Analüüs näitas, et uriiniproovide puhul oli tundlikkus HPV suhtes ehk tuvastatud positiivsete vastuste osakaal 87 protsenti. Negatiivse vastuse tuvastamisel oli uriiniproovi täpsus 94 protsenti. Võrreldes PAP-testiga oli uriiniproovi täpsus kõrge riskiga HPV-tüvede 16 ja 18 tuvastamisel 73 protsenti ja negatiivsete testivastuste puhul 98 protsenti.

Autorite sõnul olid nende vaadeldud uuringud üsna erinevad ja põhjapanevaid järeldusi ei tasu veel teha, kuid uriiniproov võib olla heaks alternatiiviks naistele, kes ei võta regulaarselt osa emakakaelavähi skriiningust või kes elavad riikides, kus kodus testimine võib osutuda lihtsamaks ja kuluefektiivsemaks.

Kokkuvõttes tegid teadlased järelduse, et uriiniproov annab HPV suhtes piisavalt täpseid tulemusi, ent nüüd on vaja edasi uurida, kuidas seda kõige paremini kliinilistes tingimustes kasutada.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.