Kolesteroolialandaja võib tõsta diabeediriski

Kolesterooli alandavad statiinid võivad põhjustada kaalutõusu, kõrgenenud veresuhkru taset ning suurendada ka teise tüübi diabeedi riski, ütlevad teadlased.

Värskeima selleteemalise uuringu viisid läbi Londoni ülikooli kolledži ja Glasgow ülikooli teadlased ja see avaldati ajakirjas The Lancet. Uuring vaatles 223 463 inimese geneetilisi andmeid ning lisaks 129 170 inimese andmeid, kes olid osa võtnud kliinilistest uuringutest, milles testiti statiinide mõju südamehaigustele ja ajurabandusele, vahendas Tervis.Postimees portaali WebMD.

Uuring näitas, et inimesi, kes olid saanud statiine, ohustas platseebot võtnutega võrreldes 12 protsenti suurem teise tüübi diabeeti haigestumise risk 4 aasta jooksul, samuti võtsid nad keskmiselt 0,3 kg kaalus juurde.

Uuringu kaasautor dr. David Preiss Glasgow südame-veresoonkonna ja meditsiiniteaduste instituudist ütles, et kaalutõus on diabeedi riskifaktor, mis võib aidata selgitada statiine võtnud inimeste suurenenud diabeediriski.

Jeremy Pearson Briti südameühingust märkis aga, et statiinid pakuvad märkimisväärset kaitset südame-veresoonkonna haiguste eest ning ehkki uuring näitas seost kolesterooli alandamise ning väikese kaalutõusu ja veresuhkru tõusu vahel, on võimalik seda kerget diabeediriski suurenemist elustiilimuutuste abil vähenedada.

Tema sõnul kaaluvad statiinide eelised kindlasti üles väikese mõju diabeediriskile. Samas viitavad uuringutulemused sellele, et kehakaalu kontrolli all hoidmine on ravimi võtmise ajal väga oluline.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.