Meditsiinis saab rikkaks apteekide najal

Ravimiärimehe Margus Linnamäe kõrval, kes on täna avaldatud Äripäeva Rikaste topis 15. kohal, leiab top 500st ka teisi meditsiinivaldkonnaga seotud inimesi. Ainsa arstina on ka tänavu topis sees üksnes Ants Haavel.

Ainsa arstina on ka tänavu topis sees üksnes Ants Haavel. Arstiharidusega Toomas Juhanil on aga aidanud jõukaks saada hoopis tegevus toidutööstuses.

59. kohal on Siim Uibokand, kellele kuulub väga edukas ettevõte Apteekide Infotehnoloogia OÜ, mis pakub apteekidele IT-teenuseid. Uibokanna vara väärtus on 37,6 miljonit eurot.

156. kohal on Svetlana Jablokova, kelle vara on hinnatud 15,4 miljonile eurole. Jablokova on Moskva ettevõtja, kelle Eesti firma tegeleb hotellidele, toidutööstusele, meditsiinifirmadele ja eraisikutele tekstiilitoodete ning kangaste jae- ja hulgimüügiga, samuti tekstiilitööstusele mõeldud kemikaalide ja seadmete müügiga. Ettevõttel on osalus ühes Venemaa tootmisfirmas.

197. kohal on Aare Kurist, ravimiärimees Margus Linnamäe äripartner, kellele kuulub 2% Linnamäe suuromanduses olevast kontsernist MM Grupp. Kuristi firma Forestec Eesti tegeleb aga metsanduse ning loodus- ja jahiturismiga. Forestec Eesti sai 2012. aastal 5,2 miljonit eurot dividende, mille eest ostis 4,2 miljoni euroga tütarfirma. Ettevõttele maksti 2012. aastal ligi 2 miljonit eurot nõustamistasusid. Eelmisel aastal võttis aga Kurist firmast 2 miljonit eurot dividende. Sel aastal on plaanis omanikutulu maksta 1,5 miljonit eurot. Kuristi vara väärtus on 12,5 miljonit eurot.

229. kohal on silmaarst Ants Haavel. Tema vara väärtus on 11,1 miljonit eurot. Tunnustatud silmaarst on eduka nägemist korrigeerivaid laserprotseduure tegeva KSA Silmakeskuse OÜ omanik.

140. kohal on Tarmo Laanetu, kes on abistanud Magnumi suuromanikku Margus Linnamäed ravimiäris. Laanetu vara hinnatakse 10.8 miljonile eurole. Laanetu oli Südameapteegi omanik, kuid sel aastal müüs 70% sellest Eesti suuruselt kolmandast ravimite jaemüügiketist Rootsi investor Oskar Svenssonile. Laanetu jäi Südameapteegi vähemusaktsionäriks, omades 30% Pharmaswed AB aktsiatest.

278. kohal on toidutööstuskontserni  Maag Grupp üks omanikke Toomas Juhani, kelle vara on 9,5 miljonit eurot. Arstiks õppinud Toomas Juhani alustas äritegevust 1990ndate keskel salaamivorstide Eestisse toomisega. Paar aastat hiljem liitus ta kanakoibade impordiga tegelenud Roland Lepa ja Aivar Saarmaga. Juhani lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1991. Aastal ning töötas järgnevad viis aastat Tartu Ülikooli Kliinikumis.

294. kohal on Erik Lidmets, kelle vara väärtus on 9 miljonit eurot. Ta on Ukrainas tegutseva ettevõtte Magnipharma omanik. Algselt tegutses ettevõte toidulisandite hulgimüüjana, kuid 2012. aasta kevadel sai ettevõtte ravimite hulgimüügi tegevusloa ja kaupleb pärast seda Ukrainas ka ravimite jm apteegikaubaga. Lidmetsale kuuluv ettevõte Viza Trade müüb Euroopa Liidus ja USAs hulgi keemiatooteid, eelmisel aastal kukkus firma käive järsult. Tema ettevõtted väljastavad ka laene.

310. kohal on Aivar Linnamäe, Margus Linnamäe vend ja äripartner, kelle firmale kuulub 42% ettevõttest Apteekide Koostöö. Viimane pakub turundusteenuseid Apotheka apteekidele. Apteekide Koostöö ostis 2012. aastal 810 000 euroga 24% suuruse osaluse biotehnoloogiafirmas FibroTx. Umbes sama suur on selles ettevõttes ka Margus Linnamäe MM Grupi osalus. FibroTx tegeleb nahahaiguste diagnostikaga. Aivar Linnamäel on ka osalus kinnisvarafirmas Estonian Petrol ning firmas Raceoil, mis loob ja katsetab originaalset automudelit.

323. kohal on Margus Kuklane, kelle vara on 8,3 miljonit eurot. Kuklane müüb veterinaarravimeid ning turustab söödalisandeid. Tema osalusega firma on aastaid varustanud riiki marutaudivastase vaktsiiniga. Tegutseb ka Lätis, Leedus ja Venemaal. Tema osalusega teine ettevõte on meditsiinitehnika ja haiglatarvete hulgimüüja.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.