Autor: Siret Trull • 2. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maal on inimesed nõus töötama rohkem kui seaduslik

Jõgeva haigla juht dr Peep Põdder selgitab, kuidas arstide-õdede-hooldajate palgatõus pisikese haigla eelarve puruks tirib. Kui haiglal ei ole raha, ei saa ka seaduse järgi ületundide eest maksta. Nn lisatasude kirjutamine, et arstidele näiteks valveaega hüvitada, on Põdderi sõnul absurdne, kirjutab Eesti Päevaleht.

Dr Põdder, ütlesite, kui teiega usutlust kokku leppisime, et tervishoiu töötüli on rohkem suurte haiglate asi. Väikeses haiglas nagu Jõgeval olevat asjad teisiti. Kuidas?

Natuke teistmoodi on sellepärast, et töökollektiiv on niivõrd väike, et me kõik teame haigla eelarvet. Me arutame seda ka väga palju koos – teeme igal aastal koosolekud, lööme oma eelarve lahti ja vaatame, kui palju meil on raha, mida saame kasutada. Meil on selles mõttes väga arusaav rahvas. Linnas, kus on võõrandumine juhtkonna ja töötajate vahel võib-olla suurem – ülemus istub kuskil kõrgemal ja iga päeva nendega hommikusel koosolekul kohvi ei joo –, on ehk ka teadmine, mis on reaalne olukord, natukene teine. Haiglajuhi seisukohast on ju kõige hullem see, et kui haigekassa raviteenuse hinda on tõstetud, siis ainult meditsiinitöötajate palgakoefitsiendi võrra. Keegi ei arvesta seda, et aastaid ei ole kaetud inflatsiooni ja aastaid ei ole kaetud kommunaalkulusid. Aga mul ei ole mõtet palka maksta, kui ma ei saa haiget ravida. Haige tahab kolm korda päevas süüa, kuid kulu toidule on viie aastaga suurenenud. Palgad on juba praegu üle 70% Jõgeva haigla eelarvest, muu osa läheb kogu aeg kitsamaks.Mind haiglajuhina väga häirib see, et meedikud, kes muidu on väga kollegiaalsed, on äkki unustanud, et haiglas töötab terve hulk mittemeditsiinitöötajaid. Arstid, õed ja hooldajad seisavad küll oma palkade eest, mida on tänu sellele survele ka tõstetud, aga köögitöölistel, töömeestel?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099