Autor: Siret Trull • 6. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestil säilib võimalus saada Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuurist toetust

Kõrgetasemelisel Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri peakonverentsil arutati ettepanekut edaspidi toetada lääneriikide asemel arengumaade investeeringuid. Pärast pikki diskussioone otsustati jätta toetusvõimalused avatuks kõikidele liikmesriikidele, sealhulgas Eestile, mis on meile vajalik eelkõige kiirgusohutuse alase hariduse ja väljaõppe edendamise jätkamiseks.

Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuur (IAEA) aitab oma liikmesriikidel läbi tehnilise koostöö programmi parandada tuumatehnoloogia turvalist kasutamist. Programm hõlmab peamiselt tuumatehnoloogia rakendamist energia tootmisel, tervishoiu, põllumajanduse ja veevarustuse valdkonnas. Osa liikmesriikidest on soovitanud agentuuril toetusi jagada edaspidi valdavalt arengumaadele. Eesti ja mitmed teised riigid Euroopa Liidust ja mujalt ei ole sellega päri, sest agentuuri põhikirjast tulenevalt on õigus abi saada kõikidel liikmesriikidel. Konverentsil otsustati, et praegu jätkub toetuste jagamisel kehtiv süsteem, kuid samas ei välistatud selle ümbervaatamist tulevikus.

„Kuigi Eestis ei ole ühtegi töötavat tuumarajatist, on kiirgusega seotud üsna suur hulk igapäevaseid toiminguid, näiteks mitmed meditsiinilised protseduurid. Kiirguskaitse valdkonnas on kõige olulisem kaitsta inimesi ülemäärase kiirituse eest. Ohtude vältimiseks ja vähendamiseks on vaja teada kiirgustegevusest tulenevaid riske, milles on Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri pakutud tugi olnud suureks abiks,“ ütles Keskkonnaministeeriumi asekantsler Meelis Münt, kes oli eelmisel nädalal Viinis toimunud IAEA peakonverentsil Eesti delegatsiooni juht. Toetusvõimaluste jätkumine aitab tagada riigis rahvusvahelistele nõuetele vastavat kiirgus- ja tuumaohutuse taset.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099