Ülle Ernits: Haige lähedased on tervishoiusüsteemis lisaressurss

Eesti tervishoiuteenust arendatakse ja optimeeritakse pidevalt. Teisalt kuuleme pidevalt meedia vahendusel, et tervishoiutöötajate arv ei ole piisav ja väljaränne on stabiilselt kaldu Eesti kahjuks. Meie meeli jahutatakse sellega, et kirjutatakse indiviidi vastutusest oma tervise ees ehk omaosalusest tervishoiu kulutuste katmisel, kirjutab Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ülle Ernits Postimehe Tervises.

Kuidas aga elab nende muutuste ahelas patsient? Patsiendid ei tea, millal ja kas nad pääsevad arsti juurde, kuidas hakkama saada keeruliste haigustega ja kuidas toime tulla haige pereliikmega.

Oluline on teadvustada, kas pere on süsteemile partner või koorem. Ei saa eirata fakti, et pereliikmed on seoses lähedase haiguse või abivajadusega sügavas kriisis, ilma informatsioonita, teadmatuses, ja mis kõige olulisem – suures hirmus! Hirm tuleviku ees, kas ja kuidas edasi elada, kuidas elada selles hetkes ja homses – enamik hirmudest oleks ületatavad piisava informatsiooni olemasolul, piisava kohaloleku olemasolul.

Tervishoiu arengukavad ei too arsti ja õde kodule lähemale, kuid peaksid tooma kodule lähemale vähemalt informatsiooni ja nõustamise võimalused. Samuti ka koolitused, näiteks kuidas kodu ergonoomiliselt korraldada nii, et abivahendi kasutaja saaks ise liikuda.

Perekond on patsiendi tugi ja ressurss. Samamoodi ressursi moodustab perekond ka tervishoiusüsteemile – kes siis veel kui mitte pereliikmed on kõige kõrgema motivatsiooniga, aitamaks oma lähedasel paraneda! Vaja on palju tuge ja  informatsiooni, et võimas ressurss, nimega perekond, saaks tegutseda oma lähedase heaks ja tervishoiutöötajale toeks.

Loe täismahusPostimehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.