Henn  Pärn: Lootus pole kadunud

Riiklik lepitaja Henn Pärn loodab, et töörahu tervishoius õnnestub säilitada, kuid möönab, et lahendused on lühiajalised ning kiirelt on vaja hakata langetama maksupoliitilisi otsuseid tervishoiu rahastamise muutmiseks.

Vastates küsimusele, kas riiklik lepitaja usub, et kollektiivleppe nõudmiste osas on võimalik jõuda kokkuleppele ja töörahu säilitada, vastas Henn Pärn, et  lootused ei ole kõik kadunud, aga need lahendused, mis praegu paistavad, on väga lühiajalised. „Olen selles protsessis ju pikalt olnud. Oleme kogu aeg leidnud lahendusi ja püüame ka praegu leida, aga samas teadvustan, et haigekassa nende protsesside jätkumisel ei ole enam pikalt jätkusuutlik.“

Kuigi WHO juba viis aastat tagasi viitas, et Eesti tervishoiu rahastamist on vaja muuta, on vahepeal toimunud üksnes  sisemine kohandumine. Olulised otsused on ikka tegemata  ning  toimub hiiliv tervishoiuteenuste kättesaadavuse vähendamine. Kõikvõimalikke uuringuid on Pärna sõnul piisavalt tehtud, valikud selged ning nüüd on vaja otsuseid.

„Need on paratamatult maksupoliitilised otsused: kui palju saab olema inimeste omavastutus, milline on võrgustik jne. Muid valikuid ei ole,“ tõdes Pärn ja lisas, et vananevas ühiskonnas on need kahtlemata valulised valikud.

Ta avaldas lootust, et kollektiivleppe läbirääkimiste protsess ärgitab diskussiooni tervishoiu rahastamise teemal kogu ühiskonnas.  „Valimised on tulemas ja et uuel koalitsioonil oleks kergem neid otsuseid langetada, oleks väga hea, kui teema oleks valimiste ajal päevakorras. Siis oleks saadikutel mandaat neid otsuseid langetada,“ märkis Pärn. Ta tõdes, et praeguses õhustikus, kus päevakorral on riikliku turvalisuse küsimused, ei leidu eestvedajat, kes tõstaks ülesse veel ühe raske teema.

Pärn märkis, et kuigi riigi ja haigekassa esindajatelt ei ole ta veel lõplikku vastust saanud, töötab ta selle kallal, et koostada ettepanek, mis oleks kõikidele tervishoiuvaldkonna osapooltele praeguses olukorras jõukohane. Ta usub, et kui kõik aktsepteerivad, et kaalukausil on  kas töörahu või aktsioonid, on võimalik kokkulepeteni jõuda.

„Eesmärk on see, mida kõik osapooled välja ütlesid esimesel lepituskoosolekul: kollektiivleping ei peata küll inimeste väljavoolu, kuid kindlasti vähendab seda, andes meie inimestele kindlust ja julgust meie süsteemis edasi töötada.“

Tervishoiuvaldkonna esindajad kogunevad riikliku lepitaja juures taas neljapäeval.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.