Sagedasemad psüühikahäired on seotud stressiga

Psühhiaatriateenuse osutajatelt kogutud statistika näitab, et eelmisel aastal pöördus psühhiaatri poole ambulatoorsele ravile kokku üle 116 600 inimese, neist psüühika- või käitumishäire tõttu üle 102 400. Ülejäänud osutusid terveteks või diagnoositi mõni teine põhidiagnoos, näiteks närvisüsteemihaigus, näitab Tervise Arengu Instituudi statistika.

Esmakordselt või korduvalt psüühika- või käitumishäire tõttu ambulatoorsel ravil viibinud patsientide arv on võrreldes aasta varasemaga kasvanud 5,9%.

Uusi psüühika- ja käitumishäireid registreeriti ambulatoorsete psühhiaatri vastuvõttude käigus 27 817 inimesel. Võrreldes 2012. aastaga on uute haigusjuhtude arv pisut kasvanud (+2,1%).

Sarnaselt varasema kahe aastaga diagnoositi nii meeste kui naiste seas enim uute haigusjuhtumitena stressiga seotud psüühikahäireid, vastavalt ligi 6 juhtu 1000 mehe ja 8 juhtu 1000 naise kohta. Sageduselt teine uute diagnooside rühm meeste seas oli psühhoaktiivsete ainete (alkohol, narkootikumid) tarvitamisest tingitud häired ning kolmas meeleoluhäired (sh depressioon). Naistel daignoositi samuti rohkem meeleoluhäireid, kuid ka orgaanilisi psüühikahäireid (sh dementsus).

Psühhoaktiivsete ainete kasutamisest tingitud psüühikahäiretest registreeriti mullu 52% alkoholi ja 40% opioidide kasutamise tõttu. Üle poolte juhtudest oli tegu psühhoaktiivse aine sõltuvusega, veerandil juhtudest võõrutusseisundiga.

 

Täpsem statistika siin

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.