Leht: eestlased on kõige unisem rahvas üldse

Magamisele kulutavad inimesed rohkem aega kui ühelegi teisele tegevusele. Ometigi teame unest ja unenägudest väga vähe. Teadlased ei tea isegi seda, milleks üldse uni vajalik on. Samamoodi lapsekingades on unetööstus – tervelt kolmandik eluajast on ärimeestel avastamata, kirjutab Eesti Ekspress.

Eestlane, tuleb välja, on paras unimüts. Magab keskmiselt 8 tundi ja 53 minutit ööpäevas. Nädalavahetusel lausa 9 tundi ja 48 minutit. Kui uskuda OECDd, siis on eestlased kõige unisem rahvas üldse. Me magame 20 minutit kauem kui soomlased, 40 minutit kauem kui rootslased ning korealastest pole mõtet rääkidagi – nendest põõname tervelt tunni jagu ööpäevas kauem.

Lapsekingades on ka unetööstus. Võib ju mõelda, et ohoo, magame terve kolmandiku oma elust – mida kõike sellel turul müüa saaks! Tegelikult on uut vähe: ikka voodid-tekid-padjad, laias valikus.

Unetööstuse teine suur haru on unerohud – uinutid ja rahustid. Nende toime on tegelikult lihtne, nagu viitab Forbesis meditsiiniteemadel kirjutav Matthew Herper, selle avastasid 7000 aastat tagasi muistsed iraanlased, kui nad esimest korda õlut pruulisid. Tuleb lihtsalt ajurakud välja lülitada, küll siis uni tuleb. Kas teed seda õlle või Xanaxi abil, on tehnika küsimus. Arengut vähe.

Viimasel ajal on hakanud unetööstusse oma haarmeid ajama ka igasugused tehnikavidinad ja äpid. Google Play pakub une ja magamisega seoses oma paarsada äppi. Võrdluseks, toidu ja söömisega seotud äppide kõrval on see köömes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.