Suhted muutuvad läbipaistvamaks

Ravimitootjate Euroopa katusorganisatsioon EFPIA avalikustamiskoodeksi järgi peavad kõik Euroopas tegutsevad ravimifirmad alates aastast 2016 avalikustama tervishoiutöötajatele, apteekritele ja tervishoiuorganisatsioonidele kas otseselt või kaudselt makstavad tasud. Tegemist on üsna pikalt ette planeeritud tegevusega, kirjutab MTÜ Ravimitootjate Liidu juht Riho Tapfer. 

Kuna meditsiinitöötajad on patsientidele raviprotsessis esimene kokkupuutepunkt, on neil hulk väärtuslikke ekspertteadmisi, ilma milleta ei ole ravimiarendus võimalik. See on ka üks põhjus, miks arstide roll ravimitööstuse nõustamisel on nii oluline. Meditsiinitöötajate kogemuste põhjal saab tagasisidet, kuidas patsientide hoolduse ja ravivõimalusi tõhustada ja parandada ravitulemusi.

Toimivad töösuhted ravimitööstuse ning tervishoiutöötajate, apteekrite ja tervishoiuorganisatsioonide vahel tulevad patsiendile igati kasuks. Ravimitootjate avalikustamiskoodeksi mõte on kaitsta kõnealuste suhete sõltumatust, toetada seeläbi suuremat läbipaistvust ning luua usalduslik õhkkond Euroopa ravimitööstuse, meditsiinikogukonna ja üldsuse vahel. Selleks avalikustataksegi Ravimitootjate Liidu liikmete või EFPIA liikmete veebilehtedel aasta jooksul tervishoiutöötajatele ja apteekritele ning tervishoiuteenuse osutajatele kas otseselt või kaudselt makstavad annetused, stipendiumid, sündmuste registreerimistasud, reisi- ja majutuskulud ning teenuse- või konsultatsioonitasudena makstavad summad isikustatud viisil. Erandi moodustavad uuringute ja arendustegevuste raames makstavad tasud, mis avalikustatakse summeeritult.

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.