Autor: Siret Trull • 9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhted muutuvad läbipaistvamaks

Ravimitootjate Euroopa katusorganisatsioon EFPIA avalikustamiskoodeksi järgi peavad kõik Euroopas tegutsevad ravimifirmad alates aastast 2016 avalikustama tervishoiutöötajatele, apteekritele ja tervishoiuorganisatsioonidele kas otseselt või kaudselt makstavad tasud. Tegemist on üsna pikalt ette planeeritud tegevusega, kirjutab MTÜ Ravimitootjate Liidu juht Riho Tapfer. 

Kuna meditsiinitöötajad on patsientidele raviprotsessis esimene kokkupuutepunkt, on neil hulk väärtuslikke ekspertteadmisi, ilma milleta ei ole ravimiarendus võimalik. See on ka üks põhjus, miks arstide roll ravimitööstuse nõustamisel on nii oluline. Meditsiinitöötajate kogemuste põhjal saab tagasisidet, kuidas patsientide hoolduse ja ravivõimalusi tõhustada ja parandada ravitulemusi.

Toimivad töösuhted ravimitööstuse ning tervishoiutöötajate, apteekrite ja tervishoiuorganisatsioonide vahel tulevad patsiendile igati kasuks. Ravimitootjate avalikustamiskoodeksi mõte on kaitsta kõnealuste suhete sõltumatust, toetada seeläbi suuremat läbipaistvust ning luua usalduslik õhkkond Euroopa ravimitööstuse, meditsiinikogukonna ja üldsuse vahel. Selleks avalikustataksegi Ravimitootjate Liidu liikmete või EFPIA liikmete veebilehtedel aasta jooksul tervishoiutöötajatele ja apteekritele ning tervishoiuteenuse osutajatele kas otseselt või kaudselt makstavad annetused, stipendiumid, sündmuste registreerimistasud, reisi- ja majutuskulud ning teenuse- või konsultatsioonitasudena makstavad summad isikustatud viisil. Erandi moodustavad uuringute ja arendustegevuste raames makstavad tasud, mis avalikustatakse summeeritult.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099