Marju Past: tegelikult on meil diabeediraviga lood üsna head

Septembri keskel esitleti Viinis Euroopa Diabeediuuringute Liidu konverentsil üleeuroopalist diabeedi ennetamist ja ravi käsitlevat võrdlust, mille kohaselt tehakse Euroopas diabeedi ravis edusamme. Eesti kohta kiidusõnu siiski ei jagunud.

Et aja jooksul diagnoositakse suhkurtõbe üha enam, peab selle ravi muutuma palju tõhusamaks. See on Rootsis asuva teadusorganisatsiooni Health Consumer Powerhouse (HCP) avaldatud 2014. aasta Euroopa diabeediravi tarbijaindeksi (EDI) peamine sõnum.

"Eesti oli 30 Euroopa riigi seas pingereas 28. kohal,” selgitas EDI projektijuht  Beatriz Cebolla. Eestis pakutakse riigi piiratud ressursse silmas pidades üldjuhul häid tervishoiuteenuseid, aga diabeedi ravi on vähem arenenud. Vaja on täielikku diabeediregistrit, et asendada aegunud register, mida ei kasutata. Andmete vähesus tähendab kehva kontrolli raviprotseduuride üle. Tugevad küljed on patsientide koolituste lühikesed järjekorrad ning tasuta üldised rasedusaegse suhkurtõve sõeltestid.

Diabeedikeskuse juhatuse liige ja endokrinoloog Marju Past ütles kommentaariks, et Eesti diabeediravi ei ole siiski nii kehvas seisus, kui punktitulemustega reastatud.

"Meie tagasihoidlik tulemus on põhjustatud esitatud andmete puudulikusest," ütles ta. "Andmed esitas küll patsientide organisatsioon Eesti Diabeediliit ja  osaliselt saadi andmeid ka haigekassa andmebaasisit, põhiliselt ravimite kättesaadavuse poole pealt. Meedikute poole pealt jäid andmed aga esitamata (eelkõige just ravikvaliteeti puudutavad andmed)," selgitas ta. "Kahjuks puudub mul ülevaade, milline organisatsioon oleks pidanud need andmed edastama," lisas keskuse juht.

Tegelikult on meil diabeediraviga lood üsna head, leidis endokrinoloog. "Diabeediregister, mis on ainult mõnel riigil auditeeritud 30-st pole mingi imevahend. See töötaks ainult sellisel juhul, kui meil oleks ka riiklik  diabeediprogramm, leidis Past. "Teha register vaid statisika ja andmete kogumiseks, kulutades palju inimresurssi, pole mõistlik. Sel juhul oleks ka vaja spetsiaalset rakendust," lisas arst.

Praegu nõustuks ta vaid sellega, et diabeediravi tase pole meil regiooniti kõige ühtlasem ning on mõningad vajakajäämised teatud haigete gruppidel abivahendite soodustingimustel  saamisel (pumbaravi 1 tüübi diabeetikutele, testribade kogused liiga väiksed jne). Eriarstidele pääsemise võimalus on problemaatiline pikkade järjekordade tõttu .

Ta leidis, et ravimite kättesaadavus on Eestis hea ja enamik kaasaaegseid ravimeid on soodustingimustel olemas. "Perearstidel on ülevaade oma   diabeetikutest ja kasutatakse teist tüüpi diabeetikute skriiningprogrammi," kiitis diabeedikeskuse juht. 

Past lisas, et Eesti Diabeediliidu poolt on mitmeid aastaid viidud edukalt  ellu diabeedi varajase avastamise kampaaniaid (diabeedibuss maakondades, tasuta  veresuhkru mõõtmised kõigis Selverites jne). Puudujääk on eelkõige riigi  osalusest ennetustegevuses, leidis ta.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.