Testosterooni sisaldavate ravimite seos südameprobleemide riski suurenemisega ei leidnud kinnitust

Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee (PRAC) hindas Eesti poolt algatatud protseduuri käigus testosterooni sisaldavate ravimite südame ja veresoontega seotud tõsiseid kõrvaltoimeid, sh südameinfarkti teket. PRACi hinnangul ei ole kindlat seost südameprobleemide riski suurenemise ja testosterooni kasutamise vahel meestel, kelle organismis ei toodeta piisavalt testosterooni (hüpogonadism), teavitas ravimiamet.

Komitee hinnangul ületab testosteroonist saadav kasu jätkuvalt võimalikud riskid, kuid testosterooni sisaldavaid ravimeid tohib kasutada ainult juhul, kui testosterooni puudus on kinnitatud lisaks kliinilistele nähtudele ja sümptomitele ka laboratoorsete uuringutega.

PRACi hinnangul on tõendid testosterooni sisaldavate ravimite südamega seotud tõsiste kõrvaltoimete riski kohta vastuolulised. Kuigi mõned uuringud, sh kolm hiljuti avaldatud uuringut (1,2,3) tuvastasid suurenenud südameprobleemide riski testosterooni kasutavatel meestel võrreldes seda ravi mittesaavate meestega, esinesid nendes uuringutes mõned metodoloogilised puudused ning teised uuringud (4,5) ei kinnitanud seda riski. PRAC märkis ka seda, et testosterooni puudus võib samuti suurendada südameprobleemide tekkeriski.

Kõigi testosterooni sisaldavate ravimite ravimiinfosid täiendatakse. Lisatakse soovitused testosterooni taseme ja teatud verenäitajate jälgimise kohta ning hoiatused südamehaiguste, maksa- ja neeruprobleemidega patsientidel kasutamise kohta.

Samuti lisatakse hoiatused, et ohutuse ja efektiivsuse andmed üle 65-aastastel patsientidel on piiratud, et testosterooni tase langeb vanusega ning et ealised testosterooni normväärtused ei ole teada.

Testosterooni sisaldavate ravimite ohutust jälgitakse jätkuvalt. Mitmed uuringud on alles pooleli ja nende tulemusi hinnatakse järgmise perioodilise ohutusaruande osana.

PRACi soovitus edastatakse Euroopa ravimiametite koordineerimisgrupile (CMDh) lõpliku seisukoha vastuvõtmiseks.

Täiendav informatsioon. Eestis on registreeritud järgmised testosterooni sisaldavad ravimid: Sustanon süstelahus (N.V. ORGANON), Nebido süstelahus (Bayer Pharma AG) ja Testim 50 mg geel (Ferring Lääkkeet Oy).

Eestis kasutab igapäevaselt testosterooni erinevaid ravimvorme hinnanguliselt 220 meest.

Info Euroopa Ravimiameti veebilehel.

Viited:

1. Xu et al. 2013

2. Vigen et al. “Association of testosterone therapy with mortality, myocardial infarction, and stroke in men with low testosterone levels” JAMA. 2013 Nov 6;310 (17):1829-1836.

3. Finkle et al. “Increased risk of non-fatal myocardial infarction following testosterone therapy prescription in men.” PLoS One. 2014 Jan 29;9(1):e85805.

4. Baillargeon J, Urban RJ, Kuo Y-F, Ottenbacher KJ, Raji MA, Du F, Lin Y-l, Goodwin JS. Risk of myocardial infarction in older men receiving testosterone therapy. Ann Pharmacother 2014; 48(9):1138-1144.

5. Corona G, Maseroli E, Rastrelli G, Isidori A, Mannucci E, Maggi M. Cardiovascular risk associated with testosterone boosting medications: a systematic review and metaanalysis. Exp Opin Drug Safety 2014 (Posted online on August 19, 2014. (doi:10.1517/14740338.2014.950653)

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.