Ülle Einberg: ravimid ilma kvaliteetse koolituseta ei tööta

Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einbergi sõnul vajab Eesti mõlemale haigustüübile riiklikku diabeediregistrit. Paralleelselt tuleks registreerida diabeedist tingitud tüsistused.

Hetkel on Eestis olemas mitteametlik diabeediregister alla 15 aasta vanuste esimest tüüpi diabeeti põdevate laste kohta. Andmed kogutakse kahe keskuse Tallinna Lastehaigla ja TÜK lastekliiniku baasil. Einbergi sõnul saab  nendele andmetele toetudes jälgida igaaastaselt diabeediravi kvaliteeti.

Diabeediravi sõltub haiguse tüübist. "Haigekassa peaks leidma vahendeid, et esimest tüüpi diabeeti põdevatele täiskasvanud patsientidele kompenseerida insuliinipumbaravi," ütles endokrinoloog ja lisas, et insuliinipump aitaks parandada paljude patsientide haiguse kontrolli ja vähendada tüsistuste teket.

Samuti leiab ta, et moodsa tehnoloogia kasutamine peab saama võimalikuks ka üle 19 aasta vanustele esimest  tüüpi diabeeti põdevatele patsientidele.

"Eestis on väga palju tehtud selleks, et avastada diabeeti. Perearstid määravad aktiivselt veresuhkrut oma patsientidel, lisaks toimuvad igaaastased laialdased kampaaniad veresuhkru kontrolliks, haritakse elanikkonda diabeedi sümptomitest," rääkis Einberg.

Ta tõi ühe kitsaskohana välja, et Eestis on vähe kvalifitseeritud diabeediõdesid ning piirkonniti õe nõustamisteenus varieerub nii kättesaadavuselt kui ka kvaliteedilt. "See on valdkond, millega tuleb tegeleda. Ravimid ilma kvaliteetse koolituseta ei tööta," nentis Eineberg.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.